FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat državnih službenika najavljuje prosvjed i štrajk

ZAGREB, 13. prosinca 2005. (Hina) - Sindikat državnih službenika inamještenika Hrvatske priopćio je danas da će 20. prosinca održatiprosvjed u Zagrebu, a 28. prosinca organizirati štrajk svih zaposlenihu državnim tijelima.
ZAGREB, 13. prosinca 2005. (Hina) - Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske priopćio je danas da će 20. prosinca održati prosvjed u Zagrebu, a 28. prosinca organizirati štrajk svih zaposlenih u državnim tijelima.

Odluka o prosvjedu i štrajku pod geslom "Za zaštitu dostojanstva državnih službenika i namještenika", donijeta je nakon neuspješnog postupka mirenja između Vlade i sindikata državnih službi.

Sindikati će prosvjedovati i štrajkati zbog Vladina odbijanja da se predviđena sredstva za povećanje mase za plaće proračunskih korisnika raspodjele na drugačiji način osim predloženog povećanja osnovice od tri posto.

Sindikati su umjesto povećanja osnovice predložili isplatu stalnog mjesečnog dodatka od 300 kuna za sve državne službenike i namještenike, jer u situaciji kada oko 60 posto zaposlenih u državnim službama prima plaću između 2.600 i 3.100 kuna nisu stvoreni uvjeti za diferencirani rast plaća.

Sindikalci stalni dodatak predlažu kao privremenu mjeru do uklanjanja zaostajanja za plaćama u drugim sektorima.

Povećanjem osnovice od tri posto najviše će profitirali državni dužnosnici, kojima bi plaća porasla od 300 do 500 kuna, dok bi najvećem broju državnih službenika plaća porasla za oko 80 kuna.

"Nemoralno je i socijalno neodgovorno podizati plaću samo državnim dužnosnicima dok više od polovice zaposlenih u državnim tijelima jedva zadovoljava osnovne egzistencijalne potrebe".

Tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana očekuje se donošenje odluka o prosvjedu i štrajku i ostalih sindikata državnih službi, kaže se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙