FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat srednjih škola poziva na prosvjede protiv nasilja nad nastavnicima

ZAGREB, 7. prosinca 2005. (Hina) - Zbog novog napada učenika nanastavnika, koji se dogodio jučer u Makarskoj, Nezavisni sindikatzaposlenih u srednjim školama Hrvatske pozvao je sve zaposlene usrednjem školstvu da sutra umjesto prvih satova jutarnje iposlijepodnevne smjene u zbornicama održe prosvjedne skupove protivnasilja.
ZAGREB, 7. prosinca 2005. (Hina) - Zbog novog napada učenika na nastavnika, koji se dogodio jučer u Makarskoj, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske pozvao je sve zaposlene u srednjem školstvu da sutra umjesto prvih satova jutarnje i poslijepodnevne smjene u zbornicama održe prosvjedne skupove protiv nasilja.

Predsjednik sindikata Branimir Mihalinec pozvao je na današnjoj konferenciji za novinare ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca da se priključi protestu i zajedno sa sindikalcima započne stvarnu borbu protiv svih oblika nasilja u školama.

Mihalinec je rekao da se nastavnik hrvatskog jezika Zdravko Pervan, kojeg je 17-godišnji učenik za vrijeme sata ubo nožem, dobro fizički oporavlja nakon operacije u splitskoj bolnici, ali je u šoku i ne može vjerovati što mu se dogodilo.

"Pozivamo sve nastavnike da se uključe u prosvjed na kojemu će biti pročitana Deklaracija o temeljnoj ljudskoj dobroti koju je u povodu ubojstva nastavnika Josipa Medvedovića 2002. godine u Varaždinu napisao njegov kolega Marijan Lazar", rekao je Mihalinec.

Nasilje u školama događa se gotovo svakodnevno i izvan očiju javnosti, a nasilnici ne snose nikakve posljedice.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa ulaže golemi novac u zgrade i nacionalne programe ali nema napretka u sprečavanju nasilja jer i dalje jedan psiholog dijagnostičar dolazi na 10 škola, a svaka druga škola ima po pedagoga ili defektologa, upozoravaju sindikalci.

"Ministar Primorac ima 'kasne letove', što ne odgovara odlikama vizionara, pa je u Split odletio tek danas", kazao je glavni tajnik sindikata Nijaz Karić te opetovano zatražio zapošljavanje kadrova neophodnih za psihološki rad s djecom.

Nakon svakog sličnog slučaja Ministarstvo pošalje u školu "leteći krizni odred" koji u tri dana obavi postao i nestane. Nasilnik se potom vraća u školu, umjesto da bude udaljen s nastave i da mu se pruži psihološka pomoć, a nastavnik nastavlja raditi pod stresom, bez ičije pomoći.

Čelnici sindikata najavili su otvaranje SOS telefona za nastavnike, a pomoć će im pružati i sindikalni Odbor za zaštitu od nasilja, budući da su u takvoj situaciji prepušteni samima sebi.

Predsjednica odbora Nataša Grudman Slavić ističe da je i sama bila žrtva nasilnog učenika od kojega se tri mjeseca morala skrivati izvan Zagreba, a jedinu pomoć pružio joj je sindikat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙