FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati državnih službi traže hitan razgovor sa Sanaderom

ZAGREB, 5. prosinca 2005. (Hina) - Pet sindikata državnih službizatražilo je danas hitan razgovor s premijerom Ivom Sanaderom o teškomstanju 65.000 državnih službenika i namještenika.
ZAGREB, 5. prosinca 2005. (Hina) - Pet sindikata državnih službi zatražilo je danas hitan razgovor s premijerom Ivom Sanaderom o teškom stanju 65.000 državnih službenika i namještenika.

Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske, Sindikat policije Hrvatske, Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a, Sindikat vojnih službenika i namještenika i Carinski sindikat Hrvatske ističu u pismu Sanaderu da ga žele upoznati sa stanjem plaća i materijalnim položajem zaposlenih u državnim službama.

Sindikati podsjećaju da su prekinuti kolektivni pregovori s Vladom, pa predstoji postupak mirenja, a možda i industrijske akcije.

Plaće državnih službenika i namještenika kreću se od 2.600 kuna za srednju stručnu spremu i 3.100 kuna za početni koeficijent s visokom stručnom spremom, a da se o mirovinama od 1.280 kuna ne govori, upozoravaju sindikalci.

"O koeficijentima, uvjetima rada i nagrađivanju razgovarali smo pred lokalne izbore, kada smo s članovima Vladine radne skupine usuglasili izmjene uredbi o koeficijentima i uvjetima rada. No izbori su prošli, a obećanja su se pokazala lažnima".

Osim toga, Vlada je optužila sindikate za "socijalističku uravnilovku", jer su predložili da se službenicima kao socijalna mjera isplati dodatak od 300 kuna mjesečno, umjesto od Vlade predloženog linearnog povećanja osnovice za tri posto.

Sindikati smatraju da je za državne službenike, posebice one s plaćama koje pokrivaju jedva 60 posto prosječne plaće u državi, bolje da dobiju 300 kuna dodatka nego tri posto veću osnovicu.

Ako je težnja sindikata za zaštitom onih koji jedva osiguravaju golu egzistenciju "socijalistička uravnilovka", tada je Vladina politika, po kojoj bi najbolje prošli oni s najvećim plaćama (ponajviše dužnosnici s plaćama od preko 10.000 kuna) najobičnija "neoliberalna kapitalistička prijevara", u kojoj se masa novca za plaće raspodjeljuje u korist onih koji su bolje plaćeni, kaže se u pismu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙