FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pirotehničari opet nezadovoljni Vladinim odnosom

ZAGREB, 2. prosinca 2005. (Hina) - Sindikati pirotehničara uz potporusaborskih zastupnika HSP-a prosvjedovali su danas pred Zagrebačkimvelesajmom, gdje se održava sastanak Ottawske konferencije -Konvencije o zabrani protupješačkih mina, zbog Vladina odnosa premapirotehničarima i problemu razminiranja.
ZAGREB, 2. prosinca 2005. (Hina) - Sindikati pirotehničara uz potporu saborskih zastupnika HSP-a prosvjedovali su danas pred Zagrebačkim velesajmom, gdje se održava sastanak Ottawske konferencije - Konvencije o zabrani protupješačkih mina, zbog Vladina odnosa prema pirotehničarima i problemu razminiranja.

Prosvjed na kojem su sudjelovali predstavnici obaju sindikata pirotehničara i HSP-ovi zastupnici Pero Kovačević i Tonči Tadić, organiziran je jer Vlada, unatoč obećanjima, još uvijek nije uputila prijedlog Zakona o humanitarnom razminiranju u drugo saborsko čitanje i jer je ponovno u proračunu osigurala premalo novca za razminiranje.

Prijedlog Zakona o razminiranju, kojim bi se napokon trebao riješiti status pirotehničara, već mjesec i pol stoji kod ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina, usprkos Vladinu obećanju da će biti usvojen do Nove godine.

To je neodgovorno i sramotno ponašanje, ocijenio je Pero Kovačević najavivši da će njegova stranka uskoro zajedno sa sindikatima pokrenuti akciju pritiska na Vladu i saborsku većinu.

Ako Vlada do 15. siječnja ne uputi prijedlog zakona u drugo čitanje, Klub HSP-a će zajedno sa sindikatima izraditi prijedlog Zakona o razminiranju i uputiti ga u hitnu proceduru, rekao je Kovačević.

Za rješavanje problema pirotehničara treba puno manje novca od onoga koji je Vlada spremna "zdrobiti" za obeštećenje Austrijanaca, ustvrdio je Tonči Tadić.

"Zašto Vlada pokazuje volju za rješavanjem problema koji su riješeni još prije 40 godina, a nema volje, vremena i novca za rješavanje problema i statusa pirotehničara", upitao je Tadić.

Dopredsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak ocijenio je kako je vladajući HDZ, dižući buku oko plakata za Ottawsku konferenciju, pokazao koliko mu je zapravo stalo do razminiranja.

"HDZ je odmah osudio sporni plakat, no nijedan njegov zastupnik nije u Saboru upozorio da je opet predviđeno premalo sredstava za razminiranje", kazao je Mučnjak.

Za iduću godinu osigurano je 200 milijuna kuna, a zapravo bi trebalo 800 milijuna kuna, inače Hrvatska neće biti razminirana još 20 godina, ustvrdio je Mučnjak.

Sindikalci ističu da sadašnjim tempom Hrvatska nikako ne može biti razminirana do 2010. godine, kako je predviđeno Nacionalnim planom razminiranja.

Dodaju kako je "i pčelarima i gljivarima" priznata njihova struka, a pirotehničari se još uvijek tretiraju kao "šumski radnici".

Zbog općeg nezadovoljstva položajem oko 600 pirotehničara u Hrvatskoj, sindikati za idući četvrtak najavljuju prosvjed na Trgu bana Jelačića, koji bi trebao završiti konferencijom za novinare u Klubu HSP-a u Saboru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙