FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Boeing potaknuo rast vrijednosti Dow Jonesa

NEW YORK, 22. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Skok cijena dionicazrakoplovne kompanije Boeing na najvišu razinu u zadnje četiri i polgodine oraspoložio je u ponedjeljak ulagače na američkim tržištimadionica, koji su svojim kupovinama podigli vrijednosti burzovnihindeksa.
NEW YORK, 22. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Skok cijena dionica zrakoplovne kompanije Boeing na najvišu razinu u zadnje četiri i pol godine oraspoložio je u ponedjeljak ulagače na američkim tržištima dionica, koji su svojim kupovinama podigli vrijednosti burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 0,5 posto, na 10.820 bodova, te je tako od početka godine porastao 0,4 posto. Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,7 posto, na 2.241 bod, dobivši od početka godine oko tri posto na vrijednosti.

Dionica Boeinga bila je najveća pojedinačna dobitnica, poskupjevši 3,1 posto na 69 dolara, a tijekom trovanja dosegnula je i najvišu cijenu od svibnja 2001. od 69,47 dolara. Pritom je najviše doprinijela uzletu vrijednosti Dow Jonesa. Taj američki proizvođač zrakoplova osigurao je 14,3 milijardi dolara novih narudžbi zrakoplova.

Također, nadoknadila je novi pad cijena dionica General Motorsa (GM), za dva posto, nakon što je taj proizvođač vozila najavio plan otpuštanja 30.000 proizvodnih radnika u svojim pogonima u sjevernoj Americi te zatvaranje 12 pogona u nastojanju da se restrukturira.

"Boeingove narudžbe izgledaju solidnima. Vijesti iz GM-a, pak, zasigurno su povećale strah na burzi, međutim ulagači uočavaju veliku tehnološku potrošnju kompanija i nedavne dobre poslovne rezultate tako da im se čini da je gospodarstvo zdravo", kazao je Dan McMahon, iz CIBC World Marketsa.

Od većih dobitnica ističu se i energetske dionice, koje su poskupjele nakon ponovnog jačanja cijena nafte uslijed zahlađenja na sjevernoj polutki.

Rast cijena energetskih dionica te popuštanje zabrinutosti oko podizanja kamatnih stopa u ponedjeljak su podigli cijene europskih dionica u prosjeku na najvišu razinu u zadnjih više od tri i pol godine. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,9 posto, na 5.170 bodova. Londonski Ftse indeks gotovo se i nije mijenjao, završivši poslovanje na 5.498 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙