FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštra korekcija cijena dionica GM-a spustila vrijednost Dow Jonesa

NEW YORK, 17. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Oštra korekcija cijenadionica najvećeg svjetskog proizvođača vozila General Motorsa (GM) usrijedu je spustila vrijednost američkih burzovnih indeksa.
NEW YORK, 17. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Oštra korekcija cijena dionica najvećeg svjetskog proizvođača vozila General Motorsa (GM) u srijedu je spustila vrijednost američkih burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,11 posto, na 10.674 boda. Tehnološki Nasdaq indeks, međutim, porastao je nekih 0,05 posto, na 2.188 bodova.

Dionica GM-a tone treći dan uzastopno, oslabivši u srijedu novih 5,8 posto, na 21,29 dolara. Sve je veća zabrinutost na tržištu da će veliki popusti koje odobravaju GM i Ford kako bi privukli kupce vozila rezultirati slabijim poslovnim rezultatima tih kompanija. Stoga ulagači pojačano prodaju dionice automobilskog sektora.

Blue-chip dionice bile su pritisnute i padom cijena dionica American Expressa za 1,7 posto nakon što je izvršni direktor te financijske korporacije ustvrdio da su procjene nekih analitičara o ovogodišnjoj zaradi uvelike previsoke.

"Obzirom da American ima vrlo diversificirane veze s potrošačima, ako pokušavaju sniziti očekivanja u pogledu svoje zarade pitanje je što se to onda zbiva s gospodarstvom", kazao je Hans Olsen, iz Bingham Legg Advisersa u Bostonu.

Ulagači su, međutim, kupovali energetske dionice nakon što su cijene nafte porasle po izvješću američke vlade koje je pokazalo neočekivani pad zaliha sirove nafte u prošlome tjednu. Dionica Exxon Mobilea poskupjela je 1,3 posto, predvodeći dobicima u energetskom sektoru koji su donekle ograničili korekciju vrijednosti Dow Jones indeksa.

Od gospodarskih vijesti ističe se ona američkog ministarstva rada koje je objavilo podatak o rastu potrošačkih cijena u listopadu za 0,2 posto, kako su tržišta i očekivala.

Na europskim burzama cijene blue-chip dionica također su oslabile, budući su ulagači bili razočarani zaradama Adeccoa i Sainsburyja. Londonski Ftse indeks oslabio je 0,2 posto, na 5.430 bodova. Frankurtski DAX spustio se 0,6 posto, na 5.081 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙