FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne iznad 61 dolara po barelu

LONDON, 13. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabiliziralesu se u utorak iznad razine od 61 dolar po barelu nakon što jeOrganizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na sastanku u Kuvajtupripremila teren za smanjenje proizvodnje početkom sljedeće godine ameteorolozi predviđaju nastavak hladnijeg vremena na sjeveroistokuSAD-a.
LONDON, 13. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak iznad razine od 61 dolar po barelu nakon što je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na sastanku u Kuvajtu pripremila teren za smanjenje proizvodnje početkom sljedeće godine a meteorolozi predviđaju nastavak hladnijeg vremena na sjeveroistoku SAD-a.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 20 centi na 61,50 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 14 centi na 59,58 dolara.

Cijene su u ponedjeljak porasle na najvišu razinu od 3. studenog nakon što je OPEC odlučio skresati proizvodnju do službenog plafona od 28 milijuna barela dnevno, najavljujući povlačenje ponude kompletnih naftnih rezervi.

Pritom je naftni kartel najavio i novi sastanak 31. siječnja u Beču, ranije no što se očekivalo, pripremajući teren za smanjenje proizvodnje u proljeće kada potražnja obično opada.

Trend rasta cijena podupla je i prognoza Međunarodne agencije za energetiku (IEA) o prosječnom rastu dnevne potražnje za naftom u svijetu za 1,8 do 2,0 milijuna barela godišnje u razdoblju do 2010. Usporedbe radi, potražnja je ove godine porasla za 1,18 milijuna barela dnevno.

Za sljedeću je godinu IEA revidirala naviše svoju prognozu o rastu potražnje za naftom u svijetu za 130 tisuća barela dnevno na 1,79 milijuna barela.

I meteorolozi su dali svoj doprinos rastu cijena, predviđajući ovog tjedna niže temperature od uobičajenih za ovo doba godine na sjeveroistoku SAD-a.

Nakon snježnih oluja i vrlo niskih temperatura očekuje se da će tjedno izvješće američke vlade pokazati rast zaliha destilata za skromnih 100 tisuća barela, dok su zalihe sirove nafte po prognozama analitičara vjerojatno smanjene za milijun barela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙