FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle blizu 58 dolara po barelu uslijed zahlađenja

LONDON, 17. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su učetvrtak blizu razine od 58 dolara po barelu nakon što je hladnovrijeme zahvatilo Europu te su se ponovno pojavile bojazni odnedovoljne ponude tijekom zimskih mjeseci.
LONDON, 17. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u četvrtak blizu razine od 58 dolara po barelu nakon što je hladno vrijeme zahvatilo Europu te su se ponovno pojavile bojazni od nedovoljne ponude tijekom zimskih mjeseci.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 12 centi na 58 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 11 centi na 56,11 dolara.

Cijene su na oba tržišta naglo porasle za gotovo jedan dolar po barelu nakon što je tjedno izvješće američke vlade iznenadilo analitičare padom zaliha sirove nafte i benzina. Umjereni rast zaliha lož-ulja donekle je amortizirao spomenuto smanjenje ali neki analitičari i dalje strahuju da bi čak i prosječna zima mogla prenapregnuti zalihe.

"Smatram da će uobičajeno hladno vrijeme u ključnim potrošačkim regijama svijeta, sjevernoj Aziji, sjevernoj Europi i sjeveroistoku SAD-a, predstavljati veliko iskušenje", kazao je Kevin Norrish iz Barclays Capitala.

Temperature u Europi bile su u četvrtak niže od uobičajenih za ovo doba godine pa je potražnja za energentima bila iznad prosjeka. Meteorolozi najavljuju zahlađenje i na sjeveroistoku SAD-a.

Cijena referentne košarice Organizacije zemalja-izvoznica nafte OPEC pala je u četvrtak ispod 50 dolara po barelu prvi puta od početka lipnja, dodirnuvši time razinu zbog koje bi neki proizvođači mogli zatražiti smanjenje proizvodnje.

Venezuela je već objavila da bi naftni kartel mogao biti prisiljen razmotriti mogućnost smanjenja proizvodnje kako bi amortizirao oporavak američkih proizvodnih postrojenja u Meksičkom zaljevu.

Norrish pak ističe da relativno jak dolar i neizvjesnost oko odnosa ponude i potražnje zasad potiču OPEC na oprez kada je u pitanju smanjenje proizvodnje. "Kratkoročno gledano, još je uvijek prisutna velika neizvjesnost kada je riječ o odnosu ponude i potražnje", ističe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙