FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Klizanje cijena nafte na svjetskom tržištu

LONDON, 1. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su pale učetvrtak nakon što je tjedno izvješće američke vlade pokazalo rastzaliha lož-ulja, prigušivši bojazni da bi moglo doći do nestašicatijekom zime, dok su zalihe sirove nafte neočekivano zabilježileosjetan pad.
LONDON, 1. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su pale u četvrtak nakon što je tjedno izvješće američke vlade pokazalo rast zaliha lož-ulja, prigušivši bojazni da bi moglo doći do nestašica tijekom zime, dok su zalihe sirove nafte neočekivano zabilježile osjetan pad.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 17 centi na 57,15 dolara nakon što je pri kraju prethodnog dana poskupio čak 86 centi uslijed neočekivanog pada zaliha sirove nafte. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 27 centi na 54,78 dolara.

Tjedno izvješće američke vlade pokazalo je trostruko veći rast zaliha destilata no što se očekivalo, što znači da su porasle za čak 3,4 milijuna barela. Analitičare je iznenadio osjetan pad zaliha sirove nafte za čak 4,2 milijuna barela dok su zalihe benzina smanjene za 500 tisuća barela.

"Većina sudionika na tržištu bila je zabrinuta zbog pomalo niske razine zaliha destilata na početku zime. Najnoviji rast tih zaliha pokazuje da je sirova nafta 'progurana' kroz sustav i prerađena u pravi proizvod", objasnio je Simon Wardell iz londonskog Global Insighta.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) sastat će se u Kuvajtu 12. prosinca kako bi razmotrila odluku u suspenziji proizvodnih kvota za tromjesečno razdoblje zaključno s 31. prosinca.

Organizacija vjerojatno neće donijeti odluku o smanjenju proizvodnje kako ne bi dodatno potaknula cijene, kazao je jedan dužnosnik Irana, zemlje koja obično češće od ostalih zagovara smanjenje proizvodnje radi pružanja potpore cijenama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙