FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte kliznule prema 57 dolara po barelu

LONDON, 15. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte kliznule su uutorak prema 57 dolara po barelu nakon što je neuobičajeno toplovrijeme u SAD-u ohrabrilo rafinerije na gomilanje zaliha lož-ulja.
LONDON, 15. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte kliznule su u utorak prema 57 dolara po barelu nakon što je neuobičajeno toplo vrijeme u SAD-u ohrabrilo rafinerije na gomilanje zaliha lož-ulja.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 46 centi na 57,23 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 68 centi na 54,05 dolara.

Toplo vrijeme ograničava potražnju a i OPEC proizvodi gotovo punim kapacitetom nakon katastrofalnih uragana u Meksičkom zaljevu, što je rezultiralo prošlotjednim padom cijena na najnižu razinu od srpnja ove godine.

Pomoćnik Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) Adnan Shihab-Eldin izjavio je da su cijene sada "realnije" i da zrcale obnovljenu ravnotežu između ponude i potražnje.

"Trenutno je na tržištu prisutan snažan trend pada cijena ali na postojećoj razini ulazimo u fazu kada bismo trebali početi uočavati bazu. Čini se da predodžbe o razaranju potražnje koje su funkcionirale kao katalizator silaznog trenda nisu baš bile u skladu sa činjenicama", kazao je Mark Keenan iz MPC-a.

U međuvremenu meteorolozi najavljuju hlađenje u SAD-u ali bi usprkos tome potražnja za lož-uljem na sjeveroistoku zemlje ovog tjedna trebala ostati oko 4,6 posto ispod normale.

Očekuje se da će tjedno izvješće američke vlade pokazati rast zaliha sirove nafte za dva milijuna barela dok bi zalihe destilata trebale porasti za 700 tisuća barela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙