FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zahlađenje podiglo cijene nafte

LONDON, 21. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su uponedjeljak s najniže razine u proteklih pet mjeseci nakon što jezahlađenje potaknulo potražnju za lož-uljem, ali je njihov rast ostaoprigušen zbog najava Organizacije zemalja-proizvođača nafte (OPEC) daće smanjiti proizvodnju samo u slučaju pada cijena.
LONDON, 21. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak s najniže razine u proteklih pet mjeseci nakon što je zahlađenje potaknulo potražnju za lož-uljem, ali je njihov rast ostao prigušen zbog najava Organizacije zemalja-proizvođača nafte (OPEC) da će smanjiti proizvodnju samo u slučaju pada cijena.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 54 centa na 57,75 dolara nakon što je u petak dosegnuo 55,40 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 66 centi na 55,54 dolara.

"Tržište je definiralo cijenu sukladno vrlo blagom početku zime ali je u međuvremenu zahladilo pa je ono reagiralo", tumači Deborah White iz pariškog SG Commodities.

Meteorolozi predviđaju da će zima na sjeveroistoku SAD-a biti u prosjeku nešto hladnija nego što je uobičajeno.

Analitičari su napomenuli da odnos ponude i potražnje i dalje upućuje na pad cijena.

"Tržište trenutno pokreću tri faktora: zalihe destilata, uključujući lož-ulje, rast potražnje i vrijeme. Zalihe potiču umjereni pad cijena, potražnja je neutralna a kalendar sam po sebi potiče umjereni rast cijena, pod uvjetom da zima bude uobičajena", napominje Mike Wittner u Calyonovu tjednom izvješću o tržištu nafte.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je pak da na redovitom sastanku, zakazanom u prosincu u Kuwaitu, neće razmatrati mogućnost smanjenja proizvodnje osim ako cijene u međuvremenu ne zabilježe oštar pad.

"Ponuda je veća od potražnje i tržište se stabiliziralo. Postoji li potreba za dodatnim mjerama? Smatram da ne", kazao je saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙