FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale ispod 57 dolara po barelu

LONDON, 16. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su usrijedu ispod razine od 57 dolara po barelu, novu najnižu razinu uzadnja četiri mjeseca, uslijed očekivanja da će tjedno izvješćeameričke vlade ponovno pokazati rast zaliha.
LONDON, 16. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u srijedu ispod razine od 57 dolara po barelu, novu najnižu razinu u zadnja četiri mjeseca, uslijed očekivanja da će tjedno izvješće američke vlade ponovno pokazati rast zaliha.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 28 centi na 56,70 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 19 centi 54,99 dolara.

Trend pada cijena podupiru i nastavak razdoblja toplog vremena i preusmjeravanje pozornosti ulagača na druga tržišta.

"Očekuje se da će brojke u najnovijem tjednom izvješću američke vlade o zalihama ponovno potaknuti pad cijena. Nadalje, temperature su i dalje više od uobičajenih a državna meteorološka služba očekuje da će ovotjedna potražnja za lož-uljem u SAD-u biti 6,1 posto ispod razine uobičajene za ovo doba godine", istaknuo je u svom izvješću bečki PVM Oil Associates.

Istodobno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u redovitom mjesečnom izvješću prognozirala skori rast potražnje a time i mogući rast cijena. OPEC je prognozirao da će glad svijeta za sirovom naftom sljedeće godine porasti na 84,8 milijuna barela dnevno, što je nešto više u odnosu na ranije procjene. Kao razlog tog rasta, naftni kartel navodi ponovni rast potražnje u Kini i kontinuirani trend rasta u ključnim svjetskim gospodarstvima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙