FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle nakon zahlađenja u SAD-u

LONDON, 14. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte poraslesu u ponedjeljak nakon što su meteorološke prognoze o zahlađenju uSAD-u i Europi signalizirale rast potražnje.
LONDON, 14. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte porasle su u ponedjeljak nakon što su meteorološke prognoze o zahlađenju u SAD-u i Europi signalizirale rast potražnje.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 57 centi na 58,10 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 53 centa na 55,52 dolara.

"Nakon vrlo toplog početka zime i dugog niza dana obilježenih padom cijena nimalo ne iznenađuje što tržište bilježi rast cijena nakon zahlađenja i prognoza o hladnijem vremenu u Sjevernoj Americi", naglasio je Craig Pennington iz londonskog Schroders Plc.

Cijene nafte pale su do kraja prošlog tjedna čak 20 posto u odnosu na rekordnu razinu zabilježenu u kolovozu u prvom redu zbog toplijeg vremena u SAD-u. U međuvremenu su meteorolozi najavilo pad temperatura u Njemačkoj ispod uobičajenih za ovo doba godine a zimske prilike nastupit će i na sjeveroistoku SAD-a, objavio je AccuWeather Inc.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je pak u međuvremenu da usprkos padu cijena ne planira smanjenje proizvodnje. "Mislim da zasad ne moramo smanjiti proizvodnju", izjavio je predsjednik kartela šeik Ahmed al-Fahd al-Sabah, napominjući da OPEC nije odredio ni ciljanu cijenu nafte koju namjerava braniti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙