FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte blizu 60 dolara po barelu uslijed požara pokraj Londona

LONDON, 12. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su uponedjeljak nakon eksplozije u skladištu nafte pokraj Londona i odlukeOrganizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o poštivanju službenogproizvodnog plafona tog naftnog kartela.
LONDON, 12. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak nakon eksplozije u skladištu nafte pokraj Londona i odluke Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o poštivanju službenog proizvodnog plafona tog naftnog kartela.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 55 centi na 59,94 dolara. Na londonskom je tržištu barel također poskupio 55 centi na 57,86 dolara.

Tržište je nervozno nakon nedjeljnih eksplozija u skladištu goriva u Londonu, čiji je kapacitet ekvivalentan pet posto britanske ponude nafte, usprkos tvrdnjama policije da je gotovo sigurno riječ o pukoj nezgodi.

"Iako se u većini izjava ističe da je riječ o nezgodi, ovakve stvari više viđate za vrijeme rata", naglasila je Deborah White iz pariškog SG Commodities.

Nije posve jasno koliko je nafte bilo pohranjeno u skladištu koje opskrbljuje benzinom i ostalim gorivima veliki dio jugoistočne Engleske, uključujući zrakoplovne luke Luton i Heathrow.

Istodobno su ministri članica OPEC-a na sastanku u Kuvajtu postigli sporazum o blagom obuzdavanju aktualne proizvodnje kako bi bila u skladu sa službenim dnevnim proizvodnim plafonom naftnog kartela od 28 milijuna barela, izjavio je libijski ministar energetike Fathi Omar Bin Shatwan.

"Moramo sada poštivati plafon pa ćemo možda u budućnosti raspraviti o smanjenju. Nazivamo to poštivanjem plafona a ne smanjenjem proizvodnje", naglasio je libijski ministar.

Sljedeći ministarski sastanak članica OPEC-a sazvan je 31. siječnja u Beču.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙