FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC zasad odustao od smanjenja proizvodnje

KUVAJT, 12. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Ministri za naftu članicaOrganizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) dogovorili su uponedjeljak na sastanku u Kuvajtu da neće mijenjati proizvodnju kakobi obuzdali rast cijena na početku zime u SAD-u, odgodivši teškuodluku o tome kada će smanjiti proizvodnju.
KUVAJT, 12. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Ministri za naftu članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) dogovorili su u ponedjeljak na sastanku u Kuvajtu da neće mijenjati proizvodnju kako bi obuzdali rast cijena na početku zime u SAD-u, odgodivši tešku odluku o tome kada će smanjiti proizvodnju.

Predsjednik OPEC-a šeik Ahmed al-Fahd al-Sabah kazao je da je naftni kartel postigao odgovarajući dogovor prije sastanka na kojem će ga sudionici samo potvrditi i donijeti odluku o terminu sljedećeg sastanka.

"Na sastanku ćemo odlučiti da ćemo zadržati proizvodni plafon na postojećoj razini", kazao ne novinarima predsjednik naftnog kartela.

No, proljeće će suočiti OPEC s teškim odlukama te će se ministri sastati u drugoj polovini siječnja ili početkom veljače kako bi raspravili o mogućem smanjenju proizvodnje u odnosu na sadašnjih gotovo maksimalnih 30 milijuna barela dnevno, budući da se u drugom tromjesečju potražnja obično smanjuje a zalihe gomilaju te cijene padaju.

"Kako se budemo bližili drugom tromjesečju 2006., bit će nužna revizija naše proizvodne politike. To bi moglo opravdati drugačije mjere kako bi se održala ravnoteža na tržištu", upozorio je saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙