FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC objavio da ne planira smanjiti proizvodnju

KUWAIT, 14. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Organizacijazemalja-izvoznica nafte (OPEC) ne planira smanjiti proizvodnju iako sucijene nafte pale i nije odredila ciljanu cijenu koju namjeravabraniti, izjavio je u ponedjeljak predsjednik naftnog kartela,kuvajtski ministar za naftu šeik Ahmed al-Fahd al-Sabah.
KUWAIT, 14. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ne planira smanjiti proizvodnju iako su cijene nafte pale i nije odredila ciljanu cijenu koju namjerava braniti, izjavio je u ponedjeljak predsjednik naftnog kartela, kuvajtski ministar za naftu šeik Ahmed al-Fahd al-Sabah.

Upitan razmatra li OPEC mogućnost smanjenja proizvodnje, predsjednik kartela odgovorio je novinarima u kuvajtskom parlamentu: "Ne, mislim da zasad ne moramo smanjiti proizvodnju. Kad smo već kod toga, zasad nemamo planova o smanjenju proizvodnje".

Cijena nafte ponovno je porasla u ponedjeljak blizu 58 dolara po barelu nakon što je prošlog tjedna dosegnula najnižu razinu u protekla četiri mjeseca zahvaljujući relativno visokim temperaturama za ovo doba godine i velikom rastu zaliha u SAD-u, koje su prigušile bojazni od nestašice tijekom zime.

Predsjednik OPEC-a napomenuo je i da kartel nije odredio ciljanu cijenu koju namjerava braniti. "Zasad nemamo ciljanu cijenu. Moramo pričekati, zima još nije počela", dodao je.

SAD je pozvao OPEC da nastavi proizvoditi na najvišoj razini u proteklih 30 godina kako bi tržište i dalje bilo dobro opskrbljeno.

Naftni kartel održat će sljedeći redoviti sastanak na kojem će raspravljati o proizvodnoj politici 12. prosinca u Kuvajtu, a nedavno je objavio da nema kupaca za ponuđenih dodatnih dva milijuna nafte dnevno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙