FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnik OPEC-a najavio dijalog s EU radi otklanjanja bojazni od nestašice nafte

KUWAIT CITY, 2. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Predsjednik Organizacijezemalja-izvoznica nafte (OPEC) šeik Ahmed al-Fahd al-Sabah izjavio jeda će nastavljeni dijalog s Europskom unijom na sastanku zakazanom upetak u Beču pridonijeti stišavanju bojazni od nestašice iposljedičnog rasta cijena.
KUWAIT CITY, 2. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Predsjednik Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) šeik Ahmed al-Fahd al-Sabah izjavio je da će nastavljeni dijalog s Europskom unijom na sastanku zakazanom u petak u Beču pridonijeti stišavanju bojazni od nestašice i posljedičnog rasta cijena.

U razgovoru s novinarima predsjednik OPEC-a kazao je da će sastanak u Beču ublažiti strahovanja u svijetu oko ponude i potražnje za naftom i njihova utjecaja na globalni gospodarski rast.

Razgovori će se nadovezati na one iz lipnja ove godine kada su se dvije strane sastale u Bruxellesu, napomenuo je šeik al-Fahd al-Sabah.

Najvažnije točke sastanka bit će izvješća tehničkih timova obje strane, sve veća potražnja za naftom u Europi i predložena veća ulaganja u proizvodnju nafte, pri čemu se očekuje rasprava i o željama proizvođača da dobiju jamstva o postojanoj potražnji koja bi im osigurala solidan prinos na ta ulaganja, dodao je predsjednik OPEC-a.

"Ohrabrujemo partnerstvo i kada je riječ o gradnji rafinerija i kada je riječ o naftnoj industriji", naglasio je, dodajući da se ona ipak ne može smatrati isključivom odgovornošću zemalja proizvođača nafte već da taj teret moraju podijeliti i proizvođači i potrošači i svjetske naftne korporacije.

Ključno je i da OPEC raspolaže tehnologijom koja bi omogućila proizvodnju čišće sirove nafte s povoljnijim utjecajem na okoliš.

U ime EU na sastanku će biti nazočni ministri energetike i gospodarstva aktualne predsjedateljice EU Velike Britanije i njezine nasljednice na tom položaju Austrije dok će OPEC predstavljati predsjednik kartela te savjetnik nigerijskog predsjednika za energetiku Edmund Daukoru i glavni tajnik OPEC-a Adnan Shehabideen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙