FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC vjerojatno neće mijenjati razinu proizvodnje na sastanku u Kuvajtu

KUWAIT, 9. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Očekuje se da ministri zanaftu članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nećemijenjati proizvodnju na predstojećem sastanku, zakazanom uponedjeljak u Kuvajtu, kako bi osigurali stabilne cijenezemljama-potrošačima, zaokupljenim pripremama za zimu.
KUWAIT, 9. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Očekuje se da ministri za naftu članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) neće mijenjati proizvodnju na predstojećem sastanku, zakazanom u ponedjeljak u Kuvajtu, kako bi osigurali stabilne cijene zemljama-potrošačima, zaokupljenim pripremama za zimu.

Proizvodnja blizu punog kapaciteta mogla bi pak rezultirati gomilanjem trenutno solidnih zaliha u proljeće i pritisnuti cijene, dovodeći naftni kartel u iskušenje da obuzda proizvodnju.

Smatra se da bi OPEC mogao zatražiti hitan sastanak na ministarskoj razini u siječnju kako bi u slučaju potrebe ministri članica imali dovoljno vremena donijeti odluku o smanjenju proizvodnje u drugom tromjesečju, kada se potražnja tradicionalno smanjuje.

"Smatram da ćemo zadržati postojeću razinu proizvodnje. Na predstojećem sastanku u Kuvajtu proizvodnja neće biti smanjena", izjavio je predsjednik naftnog kartela šeik Ahmed al-Fahd al-Sabah, dodajući da će sudionici sastanka raspravljati o tome treba li OPEC ponovno ponuditi tržištu svoje rezervne kapacitete.

Budući da je OPEC većim dijelom ove godine proizvodio oko 30 milijuna barela nafte dnevno, odnosno blizu punog kapaciteta, komercijalne su zalihe vrškom pune pa su u SAD-u kao najvećem potrošaču 32,1 milijun barela više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙