FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 12. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 4.30 sati:
ZAGREB, 12. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 4.30 sati:

SANTIAGO

Kandidatkinja socijalista Michelle Bachelet premoćno vodi u prvom krugu nedjeljnih predsjedničkih izbora u Čileu s osvojenih 44,76 posto glasova i mogla bi, prema procjenama analitičara, postati prva predsjednica u povijesti zemlje, objavilo je Izborno povjerenstvo nakon prebrojanih 12,7 posto glasova. Prvi privremeni podaci Izbornog povjerenstva pokazuju da je desničarski kandidat Sebastian Pinera na drugom mjestu sa 26,70 posto glasova, dok je Joaquin Lavin, također kandidat desnice, na trećem mjestu s 23,52 posto. Bachelet, kandidatkinja koalicije lijevog centra koja je na vlasti od pada vojne diktature generala Augusta Pinocheta 1990. godine, ipak najvjerojatnije neće osvojiti više od 50 posto glasova potrebnih za pobjedu u prvom izbornom krugu. To znači da će se najvjerojatnije suočiti sa drugoplasiranim kandidatom u drugom krugu predsjedničkih izbora koji se treba održati 15. siječnja. Pobjednik će naslijediti sadašnjeg predsjednika Ricarda Lagosa.

MOSKVA

Krov jednog zatvora u jugoistočnom dijelu Moskve srušio se u nedjelju pri čemu su najmanje dvije osobe poginule, a tri se smatraju nestalima, rekao je jedan regionalni dužnosnik. "Trojica zatvorenika se smatraju nestalima, a pronađena su tijela dvojice poginulih", rekao je novinarima zamjenik guvernera moskovske regije Aleksej Pantelejev. Pod težinom snijega se urušio krov radionice koju koriste zatvorenici, navode ruske novinske agencije. Državni tužitelj je dodao da će stručnjaci utvrditi radi li se o neispravnoj gradnji. U nesreći je ozlijeđeno deset osoba. Četvrtog prosinca je poginulo 14 ljudi, među kojima 10 djece, kada je pao krov bazena u jednom gradu na Uralu.

JERUZALEM

Izraelska vlada najavila je u nedjelju da planira preurediti predio Zida plača u Jeruzalemu, najsvetijeg mjesta judaizma, projektom koji će stajati 15 milijuna dolara. Vlada je u priopćenju navela da je "Zapadni zid dio vjerske, kulturne i povijesne baštine židovskog naroda i da se te veze moraju pojačati u sklopu petogodišnjeg plana razvoja Jeruzalema, glavnog grada Izraela". Vlada namjerava financirati brojne posjete skupina vojnika i studenata, a predviđa i gradnju centra duhovnog naslijeđa Zida plača, veliki parking i policijsku postaju. Zid plača je u Izraelu poznat kao Zapadni zid.

WASHINGTON

Naglo povlačenje američkih postrojbi iz Iraka moglo bi tu zemlju gurnuti u građanski rat, upozorio je u nedjelju američki veleposlanik u Bagdadu. Povlačenje iz Iraka "bi moglo izazvati građanski rat između šijita i sunita i proširiti se na cijelu regiju", rekao je Zalmay Khalilzad na tv-mreži CNN. On je potvrdio da bi bilo "poželjno" smanjenje broja američkih vojnika u Iraku, iako je to dugoročan zadatak. Khalilzad drži da bi veće sudjelovanje sunita u političkom procesu i jačanje iračkih snaga sigurnosti omogućili smanjenje američke nazočnosti u zemlji.

DUBAI

Iračka pobunjenička skupina otela je sjeverno od Bagdada četvoricu iranskih šijita, predstavnika vodeće šijitske institucije u Iranu, objavila je u nedjelju televizijska postaja al-Arabiya. Na video snimci, koju je al-Arabiyi poslala malo poznata skupina Brigada Saad bin Abi Waqqas, vide se četiri oteta muškarca kako pokazuju svoje identifikacijske dokumente. Kako tvrdi skupina, četvorica šijita su predstavnici seminara u Qomu, glavnog šijitskog svetišta u Iranu, i nalazila su se u misiji po Iraku. Skupina nije priopćila o kakvoj je misiji riječ.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙