FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 29. studenog 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti izsvijeta do 4.30 sati.
ZAGREB, 29. studenog 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4.30 sati.

ZAGREB - Petorica profesionalnih hrvatskih vozača uhićena su u Velikoj Britaniji zbog šverca droge, a iako su uhićeni odvojeno, britanska carina smatra da je riječ o organiziranoj skupini, objavio je zagrebački dnevnik Jutarnji list u prvom izdanju od utorka. Pozivajući se na dokument koji ima u posjedu, Jutarnji tvrdi da su vozači uhićeni u razdoblju od 19. rujna do 27. listopada. Zagrebački dnevnik navodi i kako je u telefonskom razgovoru od britanske carine dobio potvrdu da je upoznata sa slučajem hrvatskih vozača, ali bez ikakvih dodatnih pojedinosti. Potvrdu je dobio i od hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

BERLIN - Videovrpca na kojoj je prikazana oteta njemačka državljanka objavljena je rano u utorak na javnoj televiziji ARD u Bagdadu. Otmičari na snimci traže od njemačke vlade da prestane surađivati s iračkom vladom inače će pogubiti otetu ženu. Njemačko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je žene i njezina vozača nema od petka. "Činimo sve da bi joj osigurali fizičku sigurnost", izjavila je glasnogovornica ministarstva. Ostale pojedinosti nisu objavljene.

JERUZALEM - Kadima, nova stranka izraelskog premijera Ariela Sharona, sklona je stvaranju nezavisne demilitarizirane palestinske države, stoji u njeznoj političkoj platformi predstavljenoj u ponedjeljak. Dokument koji je javnosti predstavio Tzipi Livni, ministar pravosuđa i bliski Sharonov suradnik, predviđa "stvaranje demilitarizirane palestinske države koja neće biti okrenuta terorizmu". Među ostalim temeljnim odrednicama djelovanja nove stranke je zalaganje za to da Izraelu pripadne cijeli Jeruzalem, uključujući i istočni dio, zauzet i anektiran 1967., u kojem živi više od 200 tisuća Palestinaca te područja na kojima su velike skupine naselja na Zapadnoj obali u kojima živi većina od 240 tisuća naseljenika.

PARIZ - Francuski ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy čelnim lokalnim dužnosnicima u petak je rekao da želi da redovito posjećuju četvrti poput onih pogođenih valom nasilja kako bi osigurali provedbu sigurnosnih mjera. Sarkozy je francuskim prefektima rekao da od njih želi da "smanje pukotine" između države i društva i osiguraju da se nasilje kakvo se dogodilo tijekom trotjednih nemira više ne dogodi. "Ne želim opet čuti da su prefekti delegirali nekom drugom zadaću obilaska problematičnih četvrti", rekao je Sarkozy dodavši da želi mjesečna izvješća prefekta o njihovim naporima da razbiju trgovinu drogama u siromašnim četvrtima. "Moj je cilj da za pet godina dva policajca mogu pješice obilaziti te četvrti danju i noću bez da ih se smatra uljezima", zaključio je Sarkozy.

BEJRUT - Jedan od glavnih svjedoka u UN-ovoj istrazi koja upućuje na upletenost Sirije u ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja povukao je svoj iskaz na temelju čega je voditelj sirijske istrage o tom slučaju u ponedjeljak zatražio reviziju preliminarnog izvješća UN-a. Svjedok koji je povukao svoj iskaz je čovjek koji kaže da je sirijski Kurd, bivši obavještajni agent Hassam Taher Hassam. On je novinarima u nedjelju navečer izjavio da je bio pod psihološkim i financijskim pritiskom kada je svjedočio protiv šogora sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, koji se obojica u izvješću spominju kao osobe koje su imale ulogu u ubojstvu Haririja. U svojim izjavama koje je prenijela sirijska televizija Hassam je ustvrdio da je bio "tajni svjedok" spomenut u izvješću kojeg je prošlog mjeseca dao UN-ov istražitelj Detlev Mehlis. U izvješću se kaže da je Damask imao vodeću ulogu u zavjeri za ubojstvo Haririja.

OTTAWA - Kanadska liberalna vlada pala je u ponedjeljak u parlamentu, čime je okončan njezin 17-mjesečni mandat u velikoj mjeri zasjenjen financijskim skandalom. Premijer Paul Martin posjetit će u utorak guvernerku Michaelle Jean, predstavnicu državne poglavarice kraljice Elizabete, i zatražiti raspuštanje parlamenta i raspisivanje novih izbora. Visokopozicionirani izvor izjavio je Reutersu kako će Martin zatražiti da se izbori održe 23. siječnja iduće godine. Martin je na dužnost stupio u prosincu 2003. godine, no zapao je u teškoće u veljači 2004. nakon otkrića da je ugovore za različita sponzorstva i oglašavanje vrijedne 80 milijuna američkih dolara vlada sklopila s tvrtkama bliskim liberalima.

WASHINGTON - Američki predsjednik George Bush iznio je u ponedjeljak svoj plan borbe protiv ilegalne imigracije u Sjedinjenim Državama nastojeći pomiriti jačanje zaštite granice s Meksikom i svoj prijedlog programa koji bi dopustio strancima da prihvate poslove koje Amerikanci ne žele. Potaknuti strahovanjem od prave bujice ilegalnih emigranata, mogućnosti da se u zemlju uvuku teroristi, kriminalci i krijumčari droge Amerikanci sve više brinu zbog ilegalne imigracije. Govoreći graničarima u zrakoplovnoj bazi Davis-Monthan u Tucsonu u Arizoni Bush se zauzeo za dodatno jačanje sigurnosti granica, ali i za svoj program privremenih radnika koji bi trebao olakšati pritisak na granice omogućavajući ilegalnim radnicima da legaliziraju svoj status. Njegov plan gostujućih radnika nudi onima koji ilegalno borave u SAD-u izglede da dobiju radne vize u trajanju do šest godina, ali bi se potom morali vratiti u svoje zemlje kako bi mogli zatražiti novu radnu dozvolu. Američki predsjednik nastoji istodobno udovoljiti dvjema skupinama svojih pristaša, zagovornicima stroge borbe protiv ilegalne imigracije u redovima njegove Republikanske stranke kao i moćnom poslovnom sektoru koji se oslanja na jeftinu imigrantsku radnu snagu. Također ne želi izgubiti birače među Hispanoamerikancima, manjini koja brojčano najbrže raste u SAD-u i koja je osjetljiva na bilo kakav pritisak na ilegalne imigrante, također većinom Hispanike.

WASHINGTON - Američka državna tajnica Condoleezza Rice posjetit će od 5. do 9. prosinca Njemačku, Rumunjsku, Ukrajinu i Belgiju kako bi istaknula važnost transatlantskih odnosa između Sjedinjenih Država i Europe, objavio je u ponedjeljak State Department. Njezin prvi posjet Rumunjskoj bit će nastavak dijaloga o nizu pitanja s važnim NATO saveznikom, a boravak u Ukrajini istaknut će potporu SAD-a nastavku političkih i gospodarskih reformi godinu dana nakon "narančaste revolucije" u ovoj zemlji, kazao je on. Rice će u Bruxellesu sudjelovati na ministarskom sastanku NATO-a i imati niz bilateralnih susreta s europskim kolegama. McCormack je rekao da je Rice spremna razgovarati i o medijskim izvješćima o tajnim zatvorima CIA-e u Europi za osumnjičene teroriste ukoliko to pitanje postave europski saveznici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙