FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 14. studenoga 2005.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijestido 4,30 sati
ZAGREB, 14. studenoga 2005.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 4,30 sati

LJUBLJANA

Ako Slovenija i Hrvatska ne mogu same doći do bilateralnog rješenja spornih graničnih pitanja, najbolje bi bilo da o njima presudi međunarodni sud, izjavio je u nedjelju navečer u razgovoru za POP-TV slovenski predsjednik Janez Drnovšek i naglasio da se to pitanje ne bi trebalo prebacivati na Europsku uniju. Odgovarajući na novinarsko pitanje graničnim problemima s Hrvatskom, Drnovšek je rekao da je njegov sporazum s bivšim premijerom Ivicom Račanom bio dobar kompromis ali i naglasio da bi bilo najbolje da o spornim graničnim prijedlozima presudi međunarodni sud, ako se već ne može doći do bilateralnog rješenja. Slovenski je predsjednik s rezervom ocijenio izjave da bi otvorena pitanja u vezi granice bilo potrebno riješiti tijekom pregovora Hrvatske s Europskom unijom, što je stajalište slovenske vlade. "Slabom opcijom barata onaj koji misli da Slovenija može rješavanje tih pitanja prenijeti na Europsku uniju tijekom hrvatskih pregovora o punopravnom članstvu, te na određeni način ucijeniti Hrvatsku da prihvati neko rješenje", rekao je Drnovšek, dodajući da Europska unija nije posebno zainteresirana za rješavanje otvorenih pitanja jedne članice i jedne potencijalne članice Europske unije. "Ako bismo tako postupali s Hrvatskom, zatrovali bismo naše odnose za više desetljeća", ocijenio je slovenski predsjednik Janez Drnovšek.

LJUBLJANA

Nuklearka Krško opet se našla u žiži pozornosti slovenske javnosti nakon informacije da je Hrvatska pred međunarodnu arbitražu za gospodarske sporove u Washingtonu postavila zahtjev da se riješi spor oko duga za neisporučenu struju. Eles-gen, slovenske tvrtke u čijem je vlasništvu polovica nuklearke, još nije obaviještena o pokretanju arbitražnog postupka koji je potvrdilo i slovensko ministarstvo vanjskih poslova. Direktor Eles-gena Martin Novšak rekao je da će informaciju proučiti kad je dobiju. On je za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV izjavio u nedjelju da nije iznenađen interesom Hrvatske da dođe do 31 milijuna eura koliki je po nekim informacijama dug prema hrvatskom suvlasniku za neisporučenu struju od lipnja 2002. do travnja 2003. godine. Ali, istaknuo je, "začuđen je metodom" kako se do njega želi doći. Slično je reagirao i slovenski ministar gospodarstva Andrej Vizjak koji kaže da se u četvrtak sa hrvatskim kolegom Brankom Vukelićem na susretu obrtničkih komora dviju država dogovorio da će slovenska strana hrvatskoj vladi dati ponudu da se spor oko spomenutih sredstava riješi bez arbitraže i u dogovoru.

PARIZ

Europska unija je spremna deblokirati 50 milijuna eura za pomoć Francuskoj i suočavanje s posljedicama nasilja u predgrađima, rekao je u nedjelju navečer predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso. Barroso na radiju Europa 1 i televizijskoj mreži TV5 rekao da je pisao francuskom premijeru Dominiqueu de Villepinu kako bi mu izrazio "solidarnost" Europske unije s Francuskom. Barroso je obznanio da je oko 50 milijuna eura pomoći raspoloživo u kratkom roku za francusko suočavanje s posljedicama nasilja u nekim gradovima koji traju od 27. listopada.

LONDON

Drugi čovjek al-Qaide, Ayman al-Zawahari nazvao je englesku kraljicu Elizabetu II. jednom od "najvećih neprijatelja islama", izvijestio je u nedjelju Sunday Times. Al Zawahari, desna ruka Osame ben Ladena, to je rekao na video snimci emitiranoj u rujnu nakon bombaških napada na London 7. srpnja u kojima je ubijeno 52 ljudi, dodao je Sunday Times. Taj list, koji je nabavio cijelu 27-minutnu snimku, precizira da dijelovi u kojima se govori o kraljici nisu objavljeni nakon londonskih atentata. Buckinghamska palača i ministarstvo vanjskih poslova nisu željeli komentirati informacije Sunday Timesa. Zawahari je na toj snimci navodno zaprijetio i čelnicima britanske muslimanske zajednice koji "pokorno slušaju kraljicu", odgovornu za "križarske zakone", koju također naziva i neprijateljicom muslimana.

BEOGRAD

Novosadska policija u nedjelju je uhitila još četvoricu pripadnika neonacističke organizacije "Nacionalni stroj", koja je u srijedu navečer nasiljem prekinula antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, izjavio je za agenciju Beta u nedjelju glasnogovornik policije Stevan Krstić. Prije te četvorke, zajedničkom akcijom novosadske policije i Žandarmerije MUP-a Srbije, u petak navečer su uhićena desetorica pripadnika te organizacije, čije je saslušanje upravo u tijeku u novosadskom Okružnom sudu. Protiv uhićenih je podnijeta kaznena prijava zbog kaznenog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, za koje je zaprijećena kazna od jedne do deset godina. Osim šamaranja sudionika tribine, skupina od oko 25 neonacista, u srijedu navečer je prijetila sudionicima tribine, te ih vrijeđala uzvicima "komunjare", "ustaške svinje", "plaćenici", "izdajnici", "židovske sluge" i "idite u Ameriku".

JERUZALEM

Izraelski premijer Ariel Sharon izjavio je u nedjelju navečer da se jordanskim kraljem Abdulahom II. dogovorio da će dvije zemlje pojačati antiterorističku suradnju. "Razgovarao sa s kraljem Abdualhom II. nakon napada u Amanu i dogovorili smo da ćemo pojačati suradnju u borbi protiv terorizma", rekao je Sharon u govoru na izraelsko-američkom forumu u nazočnosti američke državne tajnice Condoleezze Rice, koja je doputovala u posjet Izraelu. "Ti napadi su znak za uzbunu koji upozorava što bi se moglo dogoditi s Bliskim istokom", dodao je Sharon. U napadima na tri hotela Amanu u srijedu poginulo je 57 osoba, a odgovornost je preuzeo irački ogranak terorističke mreže al-Qaide, kojeg vodi Jordanac Abu Musab al-Zarqawi.

MOSKVA

Srbijanski predsjednik Boris Tadić doputovao je u nedjelju u Moskvu u trodnevni radni posjet posvećen razgovorima o budućem statusu Kosova i gospodarskoj suradnji, izvijestila je agencija Itar-Tass. Pregovori o konačnom statusu Kosova trebaju početi tijekom mjeseca. Rusija želi da status te pokrajine, koja je trenutačno pod upravom UN-a, bude određen u izravnim pregovorima Beograda i Prištine, bez vanjskih utjecaja, izjavio je 7. studenoga u Beogradu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙