FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 15. studenog 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati
ZAGREB, 15. studenog 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

PARIZ - Francuska podržava nastojanja Hrvatske da se pridruži Europskoj uniji i ohrabruje je da nastavi s reformama, izjavio je u utorak u Parizu francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom. Premijer Ivo Sanader izvijestio je francuskog ministra vanjskih poslova o naporima koje Hrvatska ulaže kako bi se priključila Europskoj uniji nakon otvaranja pristupnih pregovora 3. listopada. Francuski ministar vanjskih poslova izjavio je kako Francuska ohrabruje Hrvatsku da nastavi s reformama i izrazio uvjerenje da se stvari odvijaju u dobrom smjeru. Premijer Sanader naglasio je da će Hrvatska nastaviti s reformama i primjenom europskog zakonodavstva (acquis communautaire) jer je uvjerena da je to pravi put.

BRUXELLES - Hrvatska je u utorak započela drugu fazu screeniga, dubinske analize usklađenosti zakonodavstva s europskim, za poglavlje znanost i istraživanje, a Europska bi komisija trebala u sljedeća dva mjeseca pripremiti izvješće s preporukom o otvaranju pregovora o tom poglavlju. "Nakon ovoga bilateralnog screeninga očekujemo da će do kraja ove ili početkom sljedeće godine Europska komisija objaviti izvješće o screeningu s konkretnom preporukom o otvaranju pregovora o tom poglavlju", rekao je glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak. Pregovarač za poglavlja znanost i istraživanje i obrazovanje i kultura Pero Lučin rekao je da je radna skupina donijela odgovore na pitanja Europske komisije.

BEČ - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je u utorak u Beču s glavnim direktorom Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Mohamedom El Baradeijem o suradnji Hrvatske i te međunarodne agencije. Suradnja Agencije i Republike Hrvatske ocijenjena je uspješnom, izjavila je nakon razgovora ministrica Grabar-Kitarović, te dodala da je Hrvatska istaknula kandidaturu za Vijeće guvernera IAEA za razdoblje 2006-2008. godine, u sklopu istočnoeuropske skupine zemalja. Tijekom jednodnevnog posjeta Beču, šefica hrvatske diplomacije će se obratiti na izvanrednom zasjedanju članovima Stalnog vijeća OESS-a, gdje će predstaviti dosadašnju suradnju Republike Hrvatske i Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Zagrebu.

BRUXELLES - Sastanak glavnih bosanskohercegovačkih političkih stranaka u Bruxellesu, radi revidiranja ustava Bosne i Hercegovine deset godina nakon mirovnog sporazuma u Daytonu, omogućio je "veliki napredak", priopćila je u utorak Europska komisija. "Konferencija koja se odvijala u Bruxellesu donijela je važan napredak", rekao je jedan glasnogovornik Komisije, ne preciziravši o kakvom se napretku radi.

ZAGREB/DEN HAAG - Predsjedniku Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodoru Meronu dodijeljeno je prestižno priznanje Američkog udruženja za međunarodnog pravo (ASIL) - medalja Manley O. Hudson, objavio je u utorak Haški sud. Odluku o dodjeli Hudsonove medalje, koja se "od 1956. povremeno dodjeljuje kao priznanje za izniman doprinos znanosti i postignuća u području međunarodnog prava", donio je izvršni odbor ASIL-a 5. studenoga. U obrazloženju za dodjelu priznanja, ASIL opisuje Merona kao "vodećeg znanstvenika u području međunarodnog prava, ljudskih prava i međunarodnog kaznenog prava.

BEČ - Irački predsjednik Jalal Talabani i afganistanski predsjednik Hamid Karzai osudili su u utorak, u svojim govorima na konferenciji o islamu u Beču, terorističko djelovanje diljem svijeta istaknuvši štete koje ono nanosi islamu. Obraćajući se sudionicima konferencije pod nazivom "Islam u pluralističkom svijetu", koja je od ponedjeljka do srijede u bečkom Hofburgu okupila oko 1500 sudionika, uglednika iz političkog, teološkog i znanstvenog života iz Austrije i svijeta, Talabani je istaknuo kako je "terorizam duh straha, a al-Qaida najradikalnija u svojim suludim aktima ubijanja". Afganistanski predsjednik Hamid Karzai također je osudio terorističke napade.

PARIZ - U noći s ponedjeljka na utorak diljem Francuske zapaljeno je 215 automobila, u odnosu na 284 koliko ih je uništeno večer prije, izvijestila je policija u utorak, devetnaestog uzastopnog dana nereda u toj zemlji. Noćas je pritvorena 71 osoba te nije bilo većih sukoba između 11.200 angažiranih policajaca i izgrednika. Policija je izvijestila da tijekom noći nije bilo ozlijeđenih. No, unatoč postupnom smirivanju situacije, vlada je u ponedjeljak odobrila prijedlog zakona kojim se izvanredno stanje uvedeno 8. studenoga produljuje na tri mjeseca.

LJUBLJANA - Nakon što je Hrvatska pokrenula arbitražni postupak za neisporučenu struju iz nuklearke Krško, kojim zahtijeva odštetu od 31,7 milijuna eura, Slovenija se priprema da pred istom ustanovom pokrene arbitražni postupak za isplatu 12 milijuna eura, prenosi u utorak slovenski tisak. Prema navodima slovenskog ministarstva gospodarstva, koje je prenijelo ljubljansko "Delo", toliki se iznos nakupio u razdoblju od 1. lipnja 2002. do 18. travnja 2003. godine (na koje razdoblje se odnosi i hrvatski odštetni zahtjev), jer Hrvatska tada nije ispunjavala svoje financijske obveze prema nuklearki. Riječ je u prvom redu o otplati kredita zbog zamjene parogeneratora.

ZAGREB - Američka središnja obavještajna agencija CIA tajno je osumnjičene teroriste prevozila zrakoplovima koji su slijetali u zračnu luku Palma de Mallorca, otkriva izvješće španjolske policije na koje se u utorak poziva dnevnik El Pais, a ministar unutarnjih poslova najavio je istragu. Vijest o tajnim letovima preko otočja Baleara nadovezuje se na nedavno pisanje američkog dnevnika Washington Post o mreži tajnih zatvora u kojima CIA mimo zakona drži zatočene teroriste al-Qaide. Kada je primila policijsko izvješće u lipnju, glavna španjolska obavještajna agencija CNI pozvala je američku stranu na prekid takve prakse, prenosi list pozivajući se na neimenovane vladine izvore. Prema El Paisu letovi su bili prijavljivani kao privatni letovi osoba koje uživaju "diplomatski status".

LONDON - Pedeset tri kanarinca umrla su od virusa H5N1 ptičje gripe u listopadu u Engleskoj dok su bili u karanteni u centru gdje je identificiran virus na papigi sa Surinama, objavilo je ministarstvo okoliša u utorak. Ministarstvo je priopćilo da je nemoguće znati je li papiga sa Surinama, ranije inficirana virusom H5N1, zaista bila žrtva te bolesti, budući da je tkivo te ptice pomiješano prilikom testiranja s onim jednog od 53 kanarinca podrijetlom s Tajvana. Budući da su te ptice umrle u karanteni, u jednom centru u Essexu, Velika Britanija i dalje ima status zemlje nezahvaćene virusom H5N1, objavilo je ministarstvo u utorak.

BEČ - Dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003. Shirin Ebadi izjavila je u utorak da je primila nekoliko prijetnji smrću u Iranu, svojoj domovini. Nobelova nagrada nije ju zaštitila od represije, rekla je Ebadi u intervjuu za novine Die Presse na marginama međunarodne konferencije u Beču na temu "Islam u pluralističkom svijetu". "Prijete mi smrću u Iranu. Stalno dobivam anonimna prijeteća pisma. Optužuju me za zagovaranje zapadnjačkih ljudskih prava i za djelovanje protiv interesa Irana".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙