FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 13. studenog 2005.(Hina) - Izbor važnijih događaja iz svijetado 4,30 sati.
ZAGREB, 13. studenog 2005.(Hina) - Izbor važnijih događaja iz svijeta do 4,30 sati.

SOPRON

Predsjednik Republike Stjepan Mesić i njegov mađarski kolega Laszlo Solyom sudjelovali su u subotu navečer u Sopronu na otvaranju Dana Hrvata u Mađarskoj - tradicionalnoj svečanosti hrvatske nacionalne zajednice u toj zemlji.

U Sopronu, gradu uz austrijsku granicu udaljenom 60 km od Beča, živi oko 500 gradišćanskih Hrvata.

Dvojica predsjednika bili su gosti na kulturno-umjetničkom programa na kojem su gradišćanski Hrvati izveli splet hrvatskih pjesama, plesova i običaja.

Ranije u subotu nakon bilateralnog susreta, obojica čelnika suglasila su se kako su Hrvatska i Mađarska na najvišoj razini riješile pitanje svojih nacionalnih manjina.

Ocjenivši da su hrvatska manjina u Mađarskoj i mađarska u Hrvatskoj dobro integrirane u politički, gospodarski i kulturni život zemlje u kojoj žive, istaknuli su kako mogu s pravom tražiti i računati na pomoć matičnih zemalja.

SARAJEVO

Sarajevska je policija nakon anonimne dojave u subotu navečer evakuirala poslovni centar UNITIC, gdje su smještene međunarodne tvrtke i agencije među kojima i misija OESS-a u BiH, no pretragom nije pronađena eksplozivna naprava.

Kako se doznaje iz policijskih izvora, policija je primila anonimnu telefonsku dojavu da je u obje zgrade UNITIC-a postavljen eksploziv. Zgrade su evakuirane i zatvorene, ali pretragom nije pronađen eksploziv.

STRASBOURG

Potres jačine 4,2 stupnja Richterove ljestvice pogodio je u subotu navečer područje istočno od Basela u Švicarskoj, objavio je Opservatorij za znanost o zemlji u Strasbourgu.

Potres se osjetio u Njemačkoj i u Francuskoj, posebice u predgrađu Belforta te u Saint-Louisu gdje su vatrogasci primili tridesetak poziva, istaknuo je Opservatorij.

TEL AVIV

Oko 200.000 ljudi okupilo se u subotu navečer u Tel Avivu u spomen na izraelskog premijera Yitzhaka Rabina, na poprištu njegova ubojstva prije deset godina, 4. studenoga 1995.

Tijekom manifestacije okupljenom mnoštvu su se obratili bivši američki predsjednik Bill Clinton i zamjenik izraelskog premijera Shimon Peres, koji je 1994. godine dobio Nobelovu nagrada za mir zajedno s Rabinom i palestinskim čelnikom Jaserom Arafatom.

MADRID

Nekoliko stotina tisuća Španjolaca - odnosno čak milijun prema nacionalnoj televiziji (TVE) - prosvjedovalo je u subotu u Madridu, u nazočnosti svećenika i čelnika desne oporbe, protiv nacrta reforme obrazovanja kojim se predviđa da nastava vjeronauka postane fakultativna.

Katoličke udruge roditelja, koje su sazvale prosvjed, zatražile su da socijalistička vlada premijera Josea Luisa Rodrigueza Zapatera povuče taj zakon.

Osporavani nacrt zakona, o kojem bi parlament uskoro trebao raspravljati, ukida reformu bivše vlade premijera Jose Marie Aznara koja je podučavanje katoličke vjere svrstala u obavezan predmet koji se uzimao u obzir pri prijelazu u viši razred ili upisu na sveučilište.

PARIZ

Pariz je pod visokim stupnjem policijskog nadzora kako bi se spriječilo širenje nasilja koje vlada pariškim predgrađima već 15 dana i koje se u subotu po prvi put proširilo i na Lyon.

Prema podacima koje je policija objavila u ponoć, 116 automobila je zapaljeno za razliku od 172 u petak u isto vrijeme u glavnom francuskom gradu. Osim toga, objavljeno je da je uhićena 41 osoba.

U Lyonu je zapaljeno 26 automobila, a policija je morala koristiti dimne bombe kako bi rastjerala skupine mladih koji su ih gađali različitim predmetima i smećem u tom, trećem po veličini, francuskom gradu. To je prvi put da su se nemiri proširili na centra još nekog velikog francuskog grada. Policija je objavila i kako je uhitila deset osoba u vezi sa nemirima u Lyonu.

Policija je kontrola nad gradom dobila u 22,00 sata po lokalnom vremenu. Osim u Lyonu automobili su zapaljeni i u Strasbourgu i Toulouseu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙