FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skv: svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 15. studenog 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajaiz svijeta u 4.30 sati.
ZAGREB, 15. studenog 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja iz svijeta u 4.30 sati.

WASHINGTON - Skupina američkih kongresnika predložila je usvajanje parlamentarne rezolucije kojom se preporuča uključenje Hrvatske u NATO što je prije moguće, u znak priznanja zemlji koja je ostvarila bitan napredak u ispunjenju kriterija za članstvo u Savezu i bitno poboljšala suradnju s Haškim sudom. Rezoluciju je početkom studenoga u Predstavničkom domu Kongresa predložio kalifornijski kongresnik Elton Gallegly, predsjednik Pododbora za Europu vanjskopolitičkog odbora toga doma. Kao sponzori rezolucije pridružili su mu se kongresnici George Radanovich i Peter Visclosky, supredsjedatelji Hrvatskog kongresnog kluba. Rezolucija je ovih dana upućena na Odbor za vanjsku politiku koji je treba usvojiti, a da bi se ponovno našla pred Predstavničkim domom mora dobiti potporu još 25 zastupnika, od kojih 10 trebaju biti članovi Odbora. Još nije poznato kada će članovi Odbora raspravljati o tom pitanju.

PARIZ - Francuski predsjednik Jacques Chirac ocijenio je u ponedjeljak u govoru naciji da je nasilje u francuskim predgrađima, koje traje već više od dva tjedna, posljedica "krize smisla, krize uporišta i krize identiteta" i pozvao na mobilizaciju Republike protiv diskriminacije. Chirac se naciji obratio nakon što je francuska vlada odlučila produljiti izvanredne mjere proglašene 8. studenoga za još tri mjeseca. Prijedlog zakona mora potvrditi parlament, a na snagu bi trebao stupiti 21. studenoga. Na nasilje ćemo odgovoriti tako što ćemo biti odlučni, pravedni i vjerni vrijednostima Francuske, kazao je Chirac.

TOKIO - Uzbuna zbog tsunamija na pacifičkoj obali Japana prekinuta je u utorak dva sata nakon što je plimni val od pola metra pogodio dijelove sjevernog Japana poslje snažnog potresa. Središte potresa magnitude 6.9 stupnjeva bilo je u Pacifičkom oceanu oko 310 kilometara od obale. Zasad nema dojava da je tsunami izazvao žrtve ili težu materijanu štetu. Japan, jedna od zemalja koju potresi najčešće pogađaju, zatrese se gotovo svakih pet minuta.

BRUXELLES - Europska će unija najkasnije 1. siječnja rasporediti civilne policijske snage na palestinskim teritorijima i tako pomoći "jačanju sigurnosti i palestinskih policijskih struktura", službeno je priopćeno. Trogodišnja misija sastavljena od 33 nenaoružana stručnjaka bez izvršnih ovlasti, iz zemalja članica EU-a i trećih zemalja, savjetovat će visoke palestinske policijske dužnosnike. Operativna faza ove misije koju su prošli tjedan najavili ministri vanjskih poslova EU-a počet će 1. siječnja 2006. i u prvoj će godini stajati 6,1 milijun eura.

AMAN - Američka državna tajnica Condoleezza Rice položila je u ponedjeljak vijenac kod jednog od triju hotela u Amanu na koje su prošli tjedan izvedeni samoubilački napadi i rekla kako će Sjedinjene Države i Jordan ostati čvrsti u ratu protiv terorizma. Rice je stigla iz Jeruzalema u kratak posjet savezničkom Jordanu i izrazila sućut kralju Abdulahu. Poslije toga uputila se prema hotelu Radisson, u kojem je jedan bombaš samoubojica detonirao eksploziv na svadbenoj zabavi. "Nema opravdanja za neselektivno ubijanje nedužnih ljudi", rekla je novinarima prije povratka u Izrael kako bi pomogla u postizanju izraelsko-palestinskog sporazuma oko graničnog prijelaza u Gazi prema Egiptu.

MONROVIA - Stotine mladih pristaša poznatog liberijskog nogometaša Georgea Weaha treći dan za redom izašli su na ulice liberijske prijestolnice Monrovie prosvjedujući zbog njegovog poraza na predsjedničkim izborima 8. studenoga koji su, kako oni smatraju, bili namješteni u korist Ellen Johnson-Sirleaf. Stotine prosvjednika pred veleposlanstvom SAD-a u ponedjeljak je uzvikivalo "Nema pravde, Nema mira" te su predali peticiju diplomatima SAD-a, no nisu pokušali probiti sigurnosni kordon u kojem su se nalazili UN-ovi mirovnjaci i liberijska policija. Međunarodni promatrači su izbore u studenome pohvalili kao najvećim dijelom slobodne i poštene, no pristaše Weaha u svojoj peticiji tvrde da su glasački listići ispravljani i glasovi naknadno dodavani.

SARAJEVO - Bosanski Srbin Vojkan Đurković uhićen je u ponedjeljak u Bijeljini pod sumnjom da je počinio ratne zločine tijekom rata u Bosni i Hercegovini, prenijeli su lokalni mediji pozivajući se na izvore iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske. Kako se navodi, Đurkovića se sumnjiči da je bio pripadnikom posebnih postrojbi vojske bosanskih Srba te da je sudjelovao u progonu nesrpskog pučanstva sa šireg područja Bijeljine i pljački njihove imovine. Prema dostupnim podacima, iz tog dijela BiH je na samom početku rata protjerano više od trideset tisuća osoba, većinom Bošnjaka.

PRIŠTINA - Predsjednik Kosova Ibrahim Rugova predložio je u ponedjeljak bivšeg češkog predsjednika Vaclava Havela kao mogućeg posrednika u pregovorima o budućem statusu Kosova. "Vaclav Havel bi mogao pomoći, mogao bi iskoristiti svoj autoritet na dobrobit Kosova", izjavio je Ibrahim Rugova nakon susreta s češkim premijerom Jiri Paroubekom koji je u Prištini ponudio da neka politička ličnost iz Češke pomogne u pronalaženju rješenja za Kosovo. Rugova je tijekom razgovora naglasio da insistira na izravnom priznanju neovisnosti Kosova, uz obrazloženje kako bi to dovelo "do smirivanja ove regije, Europe i svijeta". Češki premijer Paroubek je rekao da je "najbolje i najrealnije" rješenje za budući status Kosova ono do kojeg se bi se došlo pregovorima između Prištine i Beograda.

SANTIAGO - Čileanski sudac Victor Montiglio u ponedjeljak je tri sata ispitivao bivšega čileanskoga diktatora Augusta Pinocheta kako bi odredio njegovu odgovornost u masakru političkih protivnika 1975., poznatom pod kodnim nazivom Operacija Colombo. Sudac, koji istražuje slučaj nestanka 119 pripadnika čileanskog Pokreta revolucionarne ljevice (MIR) 1975. godine, tri je sata saslušavao umirovljenoga generala Pinocheta u njegovoj rezidenciji u istočnom dijelu Santiaga. To je već treći put u tjedan dana da je 89-godišnji bivši diktator odgovarao na pitanja suca. Prošli tjedan dvaput je ispitivan u vezi s bankovnim računima koje Pinochet i njegova obitelj imaju u inozemstvu i na kojima je najmanje 27 milijuna dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙