FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 2. prosinca 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja usvijetu do 4,30 sati.
ZAGREB, 2. prosinca 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja u svijetu do 4,30 sati.

PARIZ

Pariški je sud u četvrtak nakon spektakularne propasti optužnice poništio presude za pedofiliju za šestoro osoba među kojima je i jedan svećenik, a francusko se pravosuđe samo našlo na optuženičkoj klupi radi vođenja tog slučaja. Drugih sedmoro optuženih već je oslobođeno nakon što je Myriam Badaoiu, koja je iznijela optužbe za pedofiliju, prošle godine priznala da je lažno optužila trinaestoro osoba da su uključeni u pedofilsku mrežu kako bi sa sebe skinula dio krivnje. Presude za višekratna silovanja njeno četvoro djece i druga djela počinjena od 1995. do 2000. koje su izrečene protiv nje, njenog supruga i još jednog bračnog para ostaju na snazi. Dvanaest od 13 optuženih osoba provelo je u zatvoru 16 do 39 mjeseci, a neki od njih su izgubili svoja radna mjesta. Drugima je bilo zabranjeno da viđaju svoju djecu dok je četrnaesti optuženik, koji je tvrdio da je nevin, počinio samoubojstvo u zatvoru.

RIM

Italija i Španjolska će s Francuskom u siječnju potpisati sporazum za bolji nadzor mora kako bi suzbili ilegalno useljavanje, priopćili su premijeri Italije i Španjolske u četvrtak u Rimu. Predsjednik španjolske vlade Jose Luis Zapatero novinarima je nakon razgovora s talijanskim premijerom Silvijom Berlusconijem rekao da će tri zemlje napraviti "morski Schengen" sa ciljem suzbijanja krijumčarenja ljudi i droge, te drugih ilegalnih aktivnosti. "Nadamo se da ćemo sporazum potpisati u siječnju u Madridu", rekao je Zapatero objasnivši da su sporazum pripremali ministri obrane i unutarnjih poslova tri zemlje.

WASHINGTON

Slučaj odbjeglog generala Ante Gotovine nije stvarno važan za nastojanja Hrvatske da se uključi u euroatlantske integracije, ali će dok je on u bijegu nastaviti utjecati na brzinu njezina približavanja Europskoj uniji i NATO-u zasjenjujući prave probleme, rekao je u četvrtak u Washingtonu povjesničar dr. Vjeran Pavlaković. "Sve dok je on bjegunac nastavit će utjecati na brzinu integracije Hrvatske u NATO i EU zasjenjujući mnoge stvarne izazove s kojima se Hrvatska suočava", rekao je Pavlaković, istraživač instituta Woodrow Wilson u predavanju na washingtonskom Fakultetu za međunarodne odnose Elliot. Hrvatska, mada stabilna demokracija i funkcionirajuća tržišna ekonomija, još dosta treba učiniti da bi se uskladila s propisima EU o okolišu, porezima, prometu, poljoprivredi i pravosuđu, naveo je on. Prema njegovom mišljenju, slučaj Gotovina uvelike se svodi na "vladavinu zakona i vjerodostojnost hrvatske vlade i politike" koju od Hrvatske očekuje EU, prije nego na "nekakvu protuhrvatsku zavjeru o kojoj mnogo govori desni tisak" u Hrvatskoj.

SINGAPUR

Australac, osuđen zbog krijumčarenja droge, u petak je pogubljen u Singapuru, unatoč pokušajima australske vlade da ga spasi od smrtne kazne. Nguyen Tuong Van (25) obješen je u zatvoru Changi u petak rano ujutro po lokalnom vremenu, objavila je glasnogovornica ministarstva unutarnjih poslova. Australac je obješen nakon višetjednih pokušaja njegovih odvjenitka, obitelji i aktivista za zaštitu ljudskih prava da zaustave izvršenje smrtne kazne. Australac je prije tri godine uhvaćen na aerodromu u Singapuru s 400 grama heroina. Od 1965. godine do danas u Singapuru je zbog zloporabe droge pogubljeno 420 osoba.

NEW YORK

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan odgodio je predviđenu turneju po Aziji objavivši da mora riješiti "hitna pitanja", kazala je njegova glasnogovornica. Annan je trebao posjetiti Kinu, Južnu Koreju, Japan i Vijetnam, a turneja je trebala započeti u nedjelju. "Glavni tajnik je obavijestio vlade Kine, Južne Koreja, Japana i Vijetnama da zbog hitnih pitanja mora odgoditi ovu turneju", kazala je glasnogovornica Marie Okabe. Ona je istaknula da je jedno od hitnih pitanja koje Annan mora riješiti pitanje proračuna Ujedinjenih naroda.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush pozvan je za porotnika u svojoj saveznoj državi Teksas, ali izgleda da će posao predsjednika odnijeti prevagu nad ovom važnom dužnošću. Bush je među 600 potencijalnih porotnika pozvanih da se u ponedjeljak jave na dužnost u sud u okrugu McLennan u kojoj se nalazi njegov ranč Crawford. Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan rekao je u četvrtak kako je Bush spreman izvršiti svoju dužnost, ali da to ne može u ponedjeljak jer tada ima drugih, predsjedničkih obveza. Bush bi u ponedjeljak trebao održati još jedan od govora o ratu u Iraku, ovaj put u saveznoj državi Sjeverna Carolina. Okružni sudac Ralph Strother kazao je kako očekuje da dobije odgovor na poziv, ali ne i da se Bush javi na dužnost te da ne namjerava poslati šerifa da privede predsjednika ukoliko se ne odazove. "Dužnost porotnika je veoma važna građanska funkcija, ali vođenje zemlje, osobito u doba rata, ima prioritet pred službom u poroti", rekao je on.

WASHINGTON

Putnici u zračnom prometu SAD-a moći će u zrakoplove unositi škarice za nokte, odvijače i kliješta čime SAD odstupa od strogih propisa sigurnosti uvedenih nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. godine, izvijestili su mediji u četvrtak. Po novinskim izvješćima očekuje se da će Kip Hawley, visoki dužnosnik Odjela za domovinsku sigurnost, promjene najaviti u petak. Od terorističkih napada na nebodere WTC-a u New Yorku putnici u američkom zračnom prometu podvrgnuti su strogoj pretrazi prije ukrcaja u zrakoplov, a zračne tvrtke su uvele obvezu dolaska putnika sat vremena prije polijetanja radi dugih redova za pregled prije ukrcaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙