FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupa nafta ruši cijene dionica

NEW YORK, 11. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - I dok su tehnološkedionice i nadalje ulagački hit pred kraj godine na svjetskim burzama,ulagače ponovno zabrinjava skupa nafta koja bi mogla ograničiti osobnupotrošnju i smanjiti korporativne zarade, što je protekloga tjednarezultiralo padom vrijednosti najvažnijih burzovnih indeksa.
NEW YORK, 11. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - I dok su tehnološke dionice i nadalje ulagački hit pred kraj godine na svjetskim burzama, ulagače ponovno zabrinjava skupa nafta koja bi mogla ograničiti osobnu potrošnju i smanjiti korporativne zarade, što je protekloga tjedna rezultiralo padom vrijednosti najvažnijih burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se u tome razdoblju 0,9 posto, na 10.778 bodova. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,7 posto, na 2.256 boda.

Barel nafte na njujorškom tržištu krajem tjedna oslabio je prema 59 dolara budući je američka vlada izvijestila o rastu zaliha goriva u proteklome tjednu, umanjivši zabrinutosti tržišta oko prenapregnute ponude. To je pritisnulo dionicu najveće svjetske nafte kompanije po tržišnoj kapitalizaciji, Exxon Mobilea, koja je oslabila jedan posto, na 59,1 dolara, a u prosjeku su cijene naftnih dionica bile na gubitku 0,7 posto. "Energetski sektor vrlo je senzitivan na podatak o cijeni nafte. Ipak, barel nafte i dalje je nadomak 60 dolara", kazao je Mike Driscoll, izvršni direktor Bear Stearnsa.

Ranije tijekom tjedna skok cijene barela nafte na najvišu razinu u proteklih mjesec dana, iznad 60 dolara, zabrinuo je ulagače, koji smatraju da bi to moglo osujetiti rast osobne potrošnje te povećati troškove poslovanja kompanija. Posebno senzitivne pritom su dionice industrijskih kompanija, koje troše mnogo energenata, te maloprodajnih tvrtki, čije su zarade prve na udaru smanjivanja osobne potrošnje. Dionica diskontnog lanca trgovina Wal-Mart potonula je 1,7 posto, a njegova rivala Targeta 2,3 posto. Nadalje, pojeftinila je i dionica diversificiranog industrijskog konglomerata 3M-a, za 1,4 posto, te proizvođača građevinske opreme Caterpillara, 0,8 posto.

Nasuprot energetskome sektoru, tehnološke dionice predvodile su rastom cijena nakon što su brokerske tvrtke podigle svoje procjene ciljanih cijena dionica Apple Computersa i IBM-a. Dionica proizvođača računala Applea ojačala je 3,1 posto, a tijekom trgovanja je dosegnula i rekordnu cijenu od 74,83 dolara, nakon što su brokeri UBS-a podigli svoju procjenu rasta cijene te dionice sa 74 na 86 dolara. "UBS-ove procjene u vezi Applea pomogle su i tehnološkim i dionicama proizvođača potrošačke elektronike. Potrošačka elektronika, poput iPoda, Xboxa i TV-a s ravnim ekranima, ove sezone je pravi božićni hit poklon, a to se odražava na porast prodaje njihovih proizvođača", rekao je Jim Fehrenbach, čelnik trgovanja tehnološkim dionicama pri Piper Jaffrayu.

Dionica IBM-a poskupjela je 0,8 posto, budući su brokeri Credit Suisse First Bostona podigli svoju procjenu rasta cijene njegove dionice sa 95 na 100 dolara. Među ostalim, poskupjele su i dionice maloprodajnih tvrtki u očekivanju dobrih prodajnih rezultata tijekom božićnih kupovina.

U prosjeku su cijene tehnoloških dionica dosegnule najviše razine u zadnjih 20 mjeseci. Svoj doprinos tome dala je i dionica Altera korporacije, koja je ojačala šest posto pošto je podigla svoje procjene poslovnih rezultata u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju.

Na europskim burzama također se pozorno prate oscilacije cijena nafte, a veće promjene zabilježene su u telekomunikacijskom i financijskom sektoru. U takvim uvjetima londonski Ftse indeks spustio se u proteklih tjedan dana 0,2 posto, na 5.517 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,5 posto, na 5.282 boda.

Novo jačanje cijena nafte zabrinulo je ulagače oko jačanja inflatornih pritisaka koje bi moglo potaknuti središnje bankare na zaoštravanje monetarnih uvjeta, a veće koristi od poskupljenja nafte nisu uspjele ostvariti ni energetske dionice.

Na strani značajnijih gubitnika našli su se proizvođači čipova STMicrolectronics i Infineon Technologies koji su redom zabilježili pad cijena dionica od jedan posto nakon što je Intel, najveći svjetski proizvođač čipova, postavio ciljanu razinu prihoda nešto ispod prosječnih očekivanja Wall Streeta. Nizozemski proizvođač opreme za čipove ASML, koji računa s Intelom kao klijentom, zabilježio je pad cijena dionica od gotovo dva posto.

Na strani značajnijih dobitnika isticale su se dionice bankarskog sektora predvođenog britanskom bankom HBOS, koja je zabilježila rast cijena dionica od gotovo tri posto, objavivši da očekuje da će zarade po dionici u 2005. nadmašiti procjene. Tvrtka je najavila i planirani otkup dionica u vrijednosti čak 750 milijuna funta u idućoj godini. To je potaknulo jačanje dionica ostalih pripadnika europskog bankarskog sektora, čije su dionice u prosjeku dobile na vrijednosti 0,6 posto. HBOS je najnovija banka u nizu koja procjenjuje bolju dobit nego se očekivalo.

"U proteklih nekoliko mjeseci institucionalni ulagači kupovali su energetske i financijske dionice, koje su ostvarivale najbolji rast zarade, dok su izbjegavali dionice telekoma, pogođene snižavanjem rejtinga", kazali su stratezi pri State Street Global Marketsu. Međutim, čini se da se situacija ponešto mijenja. Tako su dionice Vodafonea skočile su 3,4 posto nakon što su ulagači pozdravili najveće povećanje broja njegovih korisnika u Japanu od lipnja 2004. a jačaju i nade da bi tvrtka mogla prodati svoj udjel u Verizon Wireless. Značajnije je poskupjela i dionica švedskog Ericssona, za 4,1 posto nakon što je s britanskim operaterom 3UK potpisao dosad najveći ugovor za upravljanje mobilnom mrežom treće generacije.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio je 0,11 posto, na 15.404 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙