FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Annales Pilar" o globalnim i lokalnim izazovima identitetu

ZAGREB, 9. prosinca 2005. (Hina) - Dodjelom priznanja "Annales Pilar"sociologu Ivanu Cifriću danas je u Staroj gradskoj vijećnici počeojednodnevni istoimeni znanstveni skup Instituta društvenih znanostiIvo Pilar na temu "Globalni i lokalni izazovi identitetu i razvojuHrvatske".
ZAGREB, 9. prosinca 2005. (Hina) - Dodjelom priznanja "Annales Pilar" sociologu Ivanu Cifriću danas je u Staroj gradskoj vijećnici počeo jednodnevni istoimeni znanstveni skup Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar na temu "Globalni i lokalni izazovi identitetu i razvoju Hrvatske".

Osim na akademskom planu i brojnim projektima Ivan Cifrić (1946.) nezaobilazno je ime u sociološkoj literaturi - objavio je više od stotinu znanstvenih i stručnih radova u časopisima i zbornicima te deset knjiga.

Kako se skup održava u ozračju "događaja koji se ne može ne spomenuti", ravnatelj Instituta Vlado Šakić rekao je da je uhićenje Ante Gotovine "prvo globalno uhićenje jednog Hrvata" u pozadini kojeg je važno pitanje identiteta Hrvatske.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se dalje razvijati teza o zapadnom Balkanu, a na nama je da u svjetlu globalnih procesa znanjem dokažemo što je identitet i da se napravi konsenzus oko hrvatskog identiteta.

Na skupu sudjeluje dvadesetak znanstvenika s Instituta Ivo Pilar, s Instituta za etnologiju i folkloristiku, s Pravnog fakulteta, sa Zavoda za povijest i društvene znanosti HAZU u Rijeci, s Instituta za migracije i narodnosti te Odsjeka za sociologiju zagrebačkoga Filozofskog fakulteta.

Svojim izlaganjima oni će obuhvatili širok raspon te znanstveno relevantne i društveno aktualne teme.

Snježana Čolić govorit će o konzumerizmu kao dominantnom elementu u ideologiji globalnog sustava, Darko Polšek o "mudrosti masa" i kolektivnom znanju, Sandi Blagonić o Big Brotheru kao poligonu definiranja regionalnih identiteta i stereotipa, a Jadranka Grbić o jeziku i govoru u etnokulturnim identifikacijskim procesima.

Nagrađeni Ivan Cifrić govorit će o rezultatima istraživanja iz 2004. o identitetu hrvatskog društva, Jadranka Švarc i Jasminka Lažnjak o potrebi inovacijske politike u Hrvatskoj, a Josip Jurčević o tradicionalnom u suvremenom hrvatskom identitetu.

Do ljeta iduće godine s ovogodišnjeg, šestog po redu, skupa "Annales Pilar" trebao bi se izdati zbornik radova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙