FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstveni skup "Mazzini mislilac: između talijanskog iskustva i europske utopije"

ZAGREB, 17. studenog 2005. (Hina) - U povodu 200. obljetnice rođenjatalijanskog ravolucionara i ideologa Giuseppea Mazzinija, nazagrebačkom Filozofskom fakultetu danas se održava znanstveni skup "Mazzini mislilac: između talijanskog iskustva i europske utopije".
ZAGREB, 17. studenog 2005. (Hina) - U povodu 200. obljetnice rođenja talijanskog ravolucionara i ideologa Giuseppea Mazzinija, na zagrebačkom Filozofskom fakultetu danas se održava znanstveni skup "Mazzini mislilac: između talijanskog iskustva i europske utopije".

Govoreći o burnim političkim vremenima u kojima je Mazzini živio, Josip Vrandečić sa zadarskog Sveučilišta je istaknuo kako je Mazzini (1805.-1872.) kao karbonar u progonstvu 1831. osnovao u Marseilleu tajno revolucionarno društvo Mlada Italija, prvu modernu talijansku političku stranku.

Kako je rečeno, nakana mu je bila ostvariti ravnopravnu federaciju europskih naroda na republikansko-demokratskim načelima. Smatrao je da je radi talijanskog ujedinjenja nužno srušiti Austriju, pa je u Slavenima austrijske monarhije vidio saveznika. Bio je sudionik ustanka u Milanu i pokušaja republikanskog prevrata na Siciliji.

Mazzini je bio ideolog nacije i prvi je naciju pretvorio u subjekt europskih političkih događanja, naglasio je Vrandečić.

Tijekom znanstvenog skupa bit će riječi o jeziku Mazzinijevih političkih spisa, odnosu Mazzinija i revolucije 1848., Crkvi i stvaranju države-nacije, te Mazziniju kao demokratsko-političkom piscu.

Organizator skupa, koji je okupio najvrsnije poznavatelje Mazzinijevog djela iz Italije, Poljske i Hrvatske, je Centar za komparativno-historijske i interkulturne studije Zavoda za hrvatsku povijest i Odsjeka za povijest zagrebačkog Filozofskog fakulteta i Talijanski institut za kulturu.

U sklopu znanstvenog skupa večeras će u Talijanskom institutu za kulturu biti predstavljeno hrvatsko izdanje knjige tog velikog mislioca "Slavenska pisma" ("Lettere slave"), koju je preveo Franko Dota.

(Hina) xkt yaz

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙