FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: počeo znanstveni skup "Krležinih dana"

OSIJEK,8. prosinca 2005.(Hina) - Znanstvenim skupom "Tijelo, riječ iprostor u hrvatskoj drami i kazalištu", koji će se iduća tri danaodržavati na osječkom Filozofskom fakultetu, danas je započeoznanstveni dio 16. "Krležinih dana".
OSIJEK,8. prosinca 2005.(Hina) - Znanstvenim skupom "Tijelo, riječ i prostor u hrvatskoj drami i kazalištu", koji će se iduća tri dana održavati na osječkom Filozofskom fakultetu, danas je započeo znanstveni dio 16. "Krležinih dana".

Tradicionalna znanstveno-teatrološka manfestacija "Krležini dani", koja je otvorena sinoć i trajat će do 10. prosinca, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Osječko-baranjske županije i grada Osijeka.

Na znanstvenom skupu "Tijelo, riječ i prostor u hrvatskoj drami i kazalištu" bit će predstavljeno više od 30 izlaganja, a uz ostale, govorit će Feđa Šehović, Branko Hećimović, Sibila Petlevski, Velimir Visković, Antonija Boner-Šaban i Branimir Donat.

Danas će se na skupu, uz ostalo, govoriti o nacionalnom prostoru u dramskoj književnosti hrvatskoga ranog novovjekovlja, rasapu tijela u hrvatskom dramskom ekspresionizmu te dramama Milana Begovića, Josipa Kosora i Ilije Okruglića.

Predsjednik Odbora "Krležinih dana" Branko Hećimović kazao je kako su znanstveni skupovi i znanstveni zbornici kao njihov rezultat najvažniji dio "Krležinih dana" te potvrda njihove kvalitete.

"Znanstvena savjetovanja odvijaju se na aktualne teme suvremenog kazališta i dramske književnosti, pa je tako i ove godine, kada je tema 'Tijelo, riječ i prostor u hrvatskoj drami i kazalištu'. To pitanje se teorijski proteže od prvih dana hrvatskog teatra do danas, pa se stoga obrađuje u cjelovitom sklopu", kazao je Hećimović.

Hećimović je ocijenio kako "sva previranja u kazalištu danas idu između verbalnog i neverbalnog kazališta i sve više se osjeća nastojanje da se kazalište svom iskonu, tijelu i plesu", dodavši da je "taj oblik teatra sve više nazočan u europskom kazalištu, pa i kod nas".

Sudionike skupa su, među ostalim, pozdravili pomoćnik ministra kulture Srećko Šestan, član Predsjedništva HAZU akademik Nikola Batušić, predstavnici Osječko-baranjske županije, grada Osijeka i osječkoga HNK-a.

Utemeljitelj "Krležinih dana" je osječko Hrvatsko narodno kazalište (HNK), a suutemeljitelji su osječki Filozofski fakultet te Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU. Supokrovitelji su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) te osječko Sveučilišta "Josipa Jurja Strossmayera".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙