FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstveni skup "Prirodne znanosti: izazovi budućnosti"

ZAGREB, 2. prosinca 2005. (Hina) - U povodu obilježavanja 120.obljetnice rada Hrvatskog prirodoslovnog društva (HPD), u Preporodnojdvorani HAZU-a, danas se održava međunarodni znanstveni skup "Prirodneznanosti: izazov budućnosti", na kojem će svoje viđenje budućnostiprirodnih znanosti predstaviti desetak izlagača iz uglednih europskihznanstvenih institucija.
ZAGREB, 2. prosinca 2005. (Hina) - U povodu obilježavanja 120. obljetnice rada Hrvatskog prirodoslovnog društva (HPD), u Preporodnoj dvorani HAZU-a, danas se održava međunarodni znanstveni skup "Prirodne znanosti: izazov budućnosti", na kojem će svoje viđenje budućnosti prirodnih znanosti predstaviti desetak izlagača iz uglednih europskih znanstvenih institucija.

Zaželjevši uspjeh HPD-u u daljem radu, Izet Aganović, izaslanik Predsjednika Republike koji je pokrovitelj skupa, poručio je kako je predsjednik Mesić spreman pomoći svim znanstvenicima, jer je Hrvatskoj važno da bude snažna na području znanosti.

Dekan Prirodslovno-matematičkog fakulteta Dragutin Feletar je podsjetio kako je prirodoslovlje na zagrebačkom Sveučilištu prisutno još od njegovog osnutka, a posebno jak zamah dobilo je osnivanjem "modernog sveučilišta", kada su 1875. započele i pripreme za nastavu prirodoslovlja.

Govoreći o hrvatskim naravoslovcima Josip Balabanić iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja naglasio je trajnu dinamičnu napetost između "dviju kultura" - između svijeta prirodoslovlja i svijeta znanosti o čovjeku. On je naglasio kako se sredinom 20. stoljeća javila težnja za uspostavljanjem mostova između tih "dviju kultura", ali se ujedno pojavila i potreba za izgradnjom "treće kulture" postmodernog ili informacijskog doba.

Akademik Miroslav Radman govorit će o evoluciji u genetici i mimetici, a hrvatski znanstvenik sa švicarskog instituta za Molekularnu biologiju i biofiziku Nenad Ban iznijet će svoje viđenje budućnosti znanstvenog proučavanja stanice.

Tijekom skupa znanstvenici će govoriti i o ulozi kemije, geografije, geologije, ali i važnosti popularizacije znanosti u 21. stoljeću.

Uz Predsjednika Republike, pokrovitelj skupa je i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.

(Hina) xkt ysšh

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙