FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodni znanstveni skup o Josipu Hammu

ZAGREB, 1. prosinca 2005. (Hina) - U povodu 100. obljetnice rođenjaistaknutoga filologa i slavista Josipa Hamma, Hrvatski studijipriredit će 2. i 3. prosinca u Zagrebu znanstveni skup na kojem ćesudjelovati 28 znanstvenika iz Hrvatske, Austrije i Njemačke.
ZAGREB, 1. prosinca 2005. (Hina) - U povodu 100. obljetnice rođenja istaknutoga filologa i slavista Josipa Hamma, Hrvatski studiji priredit će 2. i 3. prosinca u Zagrebu znanstveni skup na kojem će sudjelovati 28 znanstvenika iz Hrvatske, Austrije i Njemačke.

Slavistička i kroatistička znanost vrlo dobro pamte Hamma i njegov rad na području dijalektologije, akcentologije, filologije, povijesti književnosti, lingvistike i ponajviše istraživanju glagoljice, rekao je predsjednik Organizacijskog odbora skupa, Alojz Jembrih, na današnjoj konferenciji za novinare.

Osim o Hammovim znanstvenim doprinosima, sudionici, među kojima su i njegovi bivši studenti, govorit će o Hammu kao intrigantnoj osobi i neumornom istraživaču.

Jembrih, Hammov bečki student, taj znanstveni skup naziva "hommageom čovjeku koji je zadužio kroatistiku i slavistiku".

Na skupu će govoriti i dva Hammova nasljednika na mjestu predstojnika Instituta slavistike na bečkom Sveučilištu - Radoslav Katičić i Gerhard Neweklowsky.

Tridesetih i četrdesetih godina 20. stoljeća Hamm je predavao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je bio lektor za poljski jezik, a šezdesetih odlazi u Beč, gdje postaje voditeljem Katedre za slavistiku. Predavao je i na mnogim europskim sveučilištima.

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, Staroslavenski institut iz Zagreba i grad Belišće danas će u Gatu kraj Valpova, na kući u kojoj se Josip Hamm rodio 3. prosinca 1905., otkriti spomen ploču.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙