FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Devizna tržišta u očekivanju signala iz ECB-a u vezi kamatnih stopa

LONDON, 9. studenog 2005. (Hina/Reuters) - U očekivanju novih signalaiz Europske središnje banke (ECB) oko budućeg podizanja kamatnih stopau eurozoni, tečaj eura u srijedu se zadržao blizu najniže razine premadolaru u protekle dvije godine a oslabio je i prema jenu.
LONDON, 9. studenog 2005. (Hina/Reuters) - U očekivanju novih signala iz Europske središnje banke (ECB) oko budućeg podizanja kamatnih stopa u eurozoni, tečaj eura u srijedu se zadržao blizu najniže razine prema dolaru u protekle dvije godine a oslabio je i prema jenu.

Do podneva se tečajem eura trgovalo po 1,177 dolara, blizu najniže razine od studenoga 2003. u visini 1,1706 dolara. Euro je oslabio i na 138,12 jena.

Jedinstvena europska valuta pod pritiskom je zadnjih nekoliko tjedana nakon što je tečaj dolar snažno uzletio na svjetskim deviznim tržištima poduprt očekivanjima o višim američkim kamatnim stopama.

Širenje nereda u Francuskoj, zajedno s pritiskom ministara financija zemalja članica eurozone i poslovnih čelnika na ECB da ne podiže kamatne stope, pokvarili su raspoloženje ulagača prema euru.

Tržišta očekuju da ECB podigne kamatne stope već početkom prosinca, no retorika među guvernerima je raznolika. Stoga ulagači čekaju izjave bančina predsjednika Jean-Claude Tricheta koji bi danas trebao održati novinsku konferenciju.

"Ulagači oklijevaju s guranjem tečaja eura prema dolaru na više zbog nereda u Francuskoj te pritisaka ministara financija eurozone da se ne podižu kamatne stope", rekao je valutni strateg Caylona, Daragh Maher. "Izjave iz ECB-a ukazuju da niti obećavaju da neće nešto poduzeti niti da hoće".

Neredi u Francuskoj događaju se 13 noći zaredom. Neki analitičari kažu da to odražava do neke mjere društvene posljedice produljenog anemičnog gospodarskog rasta u eurozoni.

Istodobno, tečaj dolara spustio se nekih 0,4 posto prema britanskoj i švicarskoj valuti. Britanska funta tako stoji 1,7418 dolara. Dolarom se trgovalo i po 1,31 švicarski franak, dok je u odnosu na jen njegov tečaj iznosio 117,4.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙