FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Delo": Uhićenje Gotovine nije dobra vijest za Hrvatsku i premijera Sanadera

LJUBLJANA,8. prosinca(Hina) - Uhićenje generala Ante Gotovine nijedobra vijest za Hrvatsku i premijera Ivu Sanadera, ocijenio je ukomentaru u broju od petka dopisnik ljubljanskog "Dela" iz Zagreba RokKajzer.
LJUBLJANA,8. prosinca(Hina) - Uhićenje generala Ante Gotovine nije dobra vijest za Hrvatsku i premijera Ivu Sanadera, ocijenio je u komentaru u broju od petka dopisnik ljubljanskog "Dela" iz Zagreba Rok Kajzer.

"Vijest koja je u Zagreb došla s Kanarskih otoka preko Beograda bolna je i donosi neugodno razdoblje za hrvatsku vlast. Ono što je dobra vijest za regiju, Haag, Europsku uniju i civilizirani svijet nije nužno i dobra vijest za Hrvatsku, osobito za vladu Ive Sanadera", navodi Kajzer, koji svoju prognozu temelji na kako tvrdi unutarpolitičkim razlozima premijera i njegove vlade.

"Sanader i HDZ briljirali su na početku pregovora s Europskom unijom i bili na vrhu popularnosti, ali je došao nagli pad nakon otkrića nepovoljnog sadržaja sporazuma s BiH i Austrijom, što je skoro uništilo Sanaderove planove da povoljnu situaciju iskoristi za prijevremene izbore i jačanje moći, a sada se je tim neprilikama pridružilo i uhićenje Gotovine", navodi se u komentaru.

Uhićenje Gotovine za hrvatsku je vladu neugodno jer je Gotovina u dijelu stanovništva junak i "jer će se u Haagu sada otkriti još više stvari o balkanskom masakru i ratnim zbivanjima u BiH u kojima je sudjelovala i Hrvatska. Problemi će biti i zato što je optužnica protiv Gotovine zapravo optužnica protiv cijelog hrvatskog državnog vodstva iz vremena operacije Oluja", navodi Kajzer koji dodaje da će hrvatska vlast, kako kaže, tako morati "stati na opasni teren daljnjeg suočavanja javnosti s činjenicom da su se događali i hrvatski zločini".

Vlast će biti prisiljena s mnogo manje sramežljivosti uvjeriti javnost da kažnjavanje pojedinaca koji su činili zločine ili ih nisu sprječavali predstavlja skidanje mrlji s domovinskog rata, a ne njegovu kriminalizaciju, navodi se u komentaru.

Štoviše, ocjenjuje komentator "Dela", Sanader više neće imati "alibi" kojim bi mogao tumačiti blokade u pregovorima s Europskom unijom u fizičkoj zapreci kakvu je dosad predstavljao Gotovina jer su pravi problem zapravo nezapočete socijalne, ekonomske i druge reforme u Hrvatskoj.

"Fizička zapreka (za uključenje Hrvatske u EU) sada je u Haagu, a sve ostalo što Europa očekuje i dalje je ostalo na dnevnom redu. Tko je zapravo junak, to će se tek vidjeti. Bude li sam htio, to bi mogao biti i Sanader", zaključuje u "Delu" Rok Kajzer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙