FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Vizjak: Hrvatski zahtjev za odštetu za struju iz Krškog neopravdan

LJUBLJANA,14. studenoga(Hina) - Slovenski ministar za gospodarstvoAndrej Vizjak izjavio je u razgovoru za mariborski list "Večer" odponedjeljka da je zahtjev Hrvatske za isplatu odštete za neisporučenustruju iz nuklearke Krško neopravdan, te dodao da i Slovenija imapotraživanja prema Hrvatskoj u vezi s modernizacijom nuklearke Krško.
LJUBLJANA,14. studenoga(Hina) - Slovenski ministar za gospodarstvo Andrej Vizjak izjavio je u razgovoru za mariborski list "Večer" od ponedjeljka da je zahtjev Hrvatske za isplatu odštete za neisporučenu struju iz nuklearke Krško neopravdan, te dodao da i Slovenija ima potraživanja prema Hrvatskoj u vezi s modernizacijom nuklearke Krško.

"I mi imamo zahtjeve prema hrvatskoj strani koji se odnose na plaćanje kredita za modernizaciju nuklearke. Ako je njihov prigovor da nisu dobivali struju, naš je prigovor da tada nisu plaćali svoje obveze", rekao je Vizjak u razgovoru za mariborski list.

Vizjak je dodao da je hrvatski zahtjev za odštetu za neisporučenu struju "u cijelosti bez osnove" i da je hrvatskom ministru Branku Vukeliću rekao da davanje tog spora na arbitražu "nije primjereno niti u duhu dobrih međusobnih odnosa".

Vizjak tvrdi da je Hrvatskoj bila ponuđena električna struja iz nuklearke Krško i u spornom razdoblju od lipnja 2002. do travnja 2003. godine, ali da je Hrvatska tada odlučila da kupuje jeftiniju struju. "Nuklearka ima vlastitu cijenu energije ispod koje je nikome ne može davati jer mora pokrivati svoje troškove", rekao je Vizjak.

Slovenski je ministar dodao da Hrvatska krši međudržavni ugovor o nuklearki Krško jer još nije osnovala poseban fond za razgradnju nuklearke, kako je najavila. "Slovenija želi da Hrvatska uđe u EU i podržava je u tome, ali od Hrvatske očekuje suradnju i dijalog o svim otvorenim pitanjima. Na taj način možemo dobro surađivati, a ova arbitraža nije u tom duhu. Ključ za rješenje je uvijek dogovor i suradnja, a ne zaoštravanje. Ako Slovenija u to bude prisiljena, morat će i sama reagirati na isti način", rekao je Vizjak, sugerirajući da bi Slovenija mogla pokrenuti arbitražni spor oko svojih ulaganja u modernizaciju nuklearke Krško jer Hrvatska to nije pratila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙