FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: "Upitno" prijateljstvo Hrvatske i Slovenije

LJUBLJANA,12. studenoga(Hina) - Samo nekoliko sati nakon prijateljskogsusreta predsjednika Mesića i Drnovšeka hrvatska je vlada iniciralaarbitražu o odšteti za neisporučenu struju iz nuklearke Krško, te takojednim potezom iz "balkanskog repertoara" dala do znanja da jeprijateljstvo dviju država upitno, navodi u subotu u komentaruljubljansko "Delo".
LJUBLJANA,12. studenoga(Hina) - Samo nekoliko sati nakon prijateljskog susreta predsjednika Mesića i Drnovšeka hrvatska je vlada inicirala arbitražu o odšteti za neisporučenu struju iz nuklearke Krško, te tako jednim potezom iz "balkanskog repertoara" dala do znanja da je prijateljstvo dviju država upitno, navodi u subotu u komentaru ljubljansko "Delo".

"Samo nekoliko sati nakon što je Mesić dočekao Drnovšeka u selu Miljana taktovima zagorske pjesme Dobro mi došel prijatel, susret na kojemu nije nedostajalo prijateljskih riječi pretvorio se u još jednu farsu o slovensko-hrvatskim odnosima. Hrvatska je opet, kao i mnogo puta u proteklih 15 godina, napravila potez koji s prijateljstvom o kojemu su govorili predsjednici nema mnogo zajedničkog. Ovaj se je put na balkanskom repertoaru hrvatske vlade našla nuklearka Krško. Hrvatska vlada donijela je odluku da po starom receptu, jednostrano i bez dogovora, inicira arbitražu zbog neisporučene električne energije", piše Rok Kajzer u komentaru.

Hrvatska je, piše "Delo", do sada mnogo puta protiv Slovenije iskoristila mjere "kojih bi se druga država stidjela", a hrvatska ministrica vanjskih poslova ni nakon mjesec dana nije odgovorila na oštro pismo slovenskog ministra Dimitrija Rupela o hrvatskoj nekredibilnosti u vezi sa sporazumom o granici.

Vodeći slovenski list dodaje da je hrvatska vlada sada "razoružala" i one koji su se u Sloveniji zalagali za tolerantan odnos prema Hrvatskoj.

" Time će vlada dobiti i bjanko mjenicu za sređivanja odnosa s Hrvatskom, možda i sa bitno oštrijim, ali i opravdanim pritiscima u vrijeme pregovora s Europskom unijom", zaključuje Kajzer i upozorava da vlada desnog centra "u zagrebački lisičji brlog" šalje novog veleposlanika Milana Oražena Adamiča. Riječ je, navodi "Delo", o kadru premijera Janše, ali i čovjeku "bez važnih političkih i diplomatskih iskustava", pa se i to čini jednom velikom greškom sadašnje vlade u strategiji odnosa sa susjednom državom s kojom Sloveniju veže upitno prijateljstvo, navodi se u komentaru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙