FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel odbacuje kritike o kadrovima u diplomaciji

LJUBLJANA,9. studenoga 2005.(Hina) - Slovenski ministar vanjskihposlova Dimitrij Rupel odbacio je kao zlonamjerne tvrdnje o kadrovskojpolitici u diplomaciji koje su se u zadnje vrijeme pojavile unovinskim komentarima a u kojima se tvrdi da Vlada premijera JanezaJanše na istaknuta ambasadorska mjesta postavlja članove stranaka navlasti i smjenjuje kadrove koje je postavila prijašnja vlada.
LJUBLJANA,9. studenoga 2005.(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel odbacio je kao zlonamjerne tvrdnje o kadrovskoj politici u diplomaciji koje su se u zadnje vrijeme pojavile u novinskim komentarima a u kojima se tvrdi da Vlada premijera Janeza Janše na istaknuta ambasadorska mjesta postavlja članove stranaka na vlasti i smjenjuje kadrove koje je postavila prijašnja vlada.

U godinu dana svog djelovanja sadašnja je Vlada predložila, a predsjednik Janez Drnovšek potvrdio, sedam veleposlanika iz sadašnjeg kadra u Ministarstvu vanjskih poslova, naveo je Rupel u priopćenju za javnost objavljenom u srijedu u ljubljanskom listu "Delo".

Ministar Rupel tvrdi da se slovenski diplomati imenuju po stručnim, a ne političkim ili stranačkim kriterijima.

Polemike oko imenovanja "podobnih" kadrova potaknulo je imenovanje novog slovenskog veleposlanika u Hrvatskoj dr. Milana Oražena Adamiča jer se tvrdilo da je riječ o lojalnom članu Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi premijer Janez Janša, te čovjeku bez diplomatskog i političkog iskustva potrebnog za taj položaj.

Imenovanje Oražena Adamiča za veleposlanika u Zagrebu u utorak je, kako navode mediji, na sjednici zatvorenoj za javnost, potvrdio i vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta.

Rupel je odgovarajući na kritike rekao da tri četvrtine diplomatskog kadra i dalje čine oni koji su se u Ministarstvu našli za vrijeme bivših vlada lijevog centra.

Rupel je uz to naveo da je na mnogim istaknutim ambasadorskim mjestima u 14 godina bilo i puno javnih i kulturnih djelatnika, sveučilišnih profesora i novinara svih političkih orijentacija te da dolazi vrijeme mladih diplomatskih kadrova. Izrazio je žaljenje što još nije osnovana visoka škola ili akademija za dodatno obrazovanje diplomata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙