FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Solana nema čarobni štapić

LUBLJANA,26. studenoga(Hina) - Dobre usluge koje je Hrvatskoj iSloveniji ponudio Javier Solana za rješavanje međusobnih odnosa jesudobrodošle, ali za ta pitanja nema čarobnog rješenja, navodi u subotuu komentaru ljubljanskog "Dela" komentatorica Saša Vidmajer.
LUBLJANA,26. studenoga(Hina) - Dobre usluge koje je Hrvatskoj i Sloveniji ponudio Javier Solana za rješavanje međusobnih odnosa jesu dobrodošle, ali za ta pitanja nema čarobnog rješenja, navodi u subotu u komentaru ljubljanskog "Dela" komentatorica Saša Vidmajer.

"U vrijeme kad su odnosi dviju država u potpunoj blokadi Solanina je misija dobrodošla jer su otvorena analiza i vanserijski savjet uvijek korisni", navodi Vidmajer, ali podsjeća da je pokušaja da se otvorena pitanja između Hrvatske i Slovenije riješe posredništvom uglednih svjetskih političara već i ranije bilo.

Tako je, podsjeća ona, prije više godina neuspješno savjetovanjem pokušao riješiti pitanje granice u Piranskom zaljevu nekadašnji američki ministar obrane William Perry, a i sam Solana je u jesen prošle godine sugerirao da bi bio spreman pomoći nakon što je Slovenija zaprijetila da zbog incidenata u Piranskom zaljevu neće podržavati Hrvatsku pri njenoj integraciji u Europsku uniju.

"Sama okolnost što je Hrvatska sada pred vratima Europske unije, a Slovenija već u njoj, ne znači da je to čarobno rješenje. Bez obzira na sva međunarodna posredovanja i Slovenija i Hrvatska morat će prihvatiti bolan kompromis. Sjetimo se samo Perryja, iskusnog političara matematičke logike kojemu nije uspjelo iako je u rukama imao sve podatke o pitanju granice na moru, a u rukavu i američku praktičnost. Uprkos svemu ostao je bez riječi", navodi u komentaru Saša Vidmajer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙