FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osiguravatelji pritisnuli europske burzovne indekse

LONDON,FRANKFURT, 8. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Pad cijena dionicau sektoru osiguravatelja u četvrtak je rezultirao padom vrijednostieuropskih burzovnih indeksa, čije su gubitke međutim pomogliograničiti dobitci koje je ostvarila Nokia.
LONDON,FRANKFURT, 8. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Pad cijena dionica u sektoru osiguravatelja u četvrtak je rezultirao padom vrijednosti europskih burzovnih indeksa, čije su gubitke međutim pomogli ograničiti dobitci koje je ostvarila Nokia.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio 0,4 posto, na 5.507 bodova. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,6 posto, spustivši se na 5.235 bodova.

Najviše gubitnika bilo je u sektoru osiguravatelja, čije su dionice ulagači počeli prodavati nakon što je njemačka bankarska grupa HVB smanjila svoj udio u reosiguravatelju Munich Re-u sa 7,9 na 4,9 posto.

Dionice osiguravatelja pogodilo je i snižavanje investicijskog rejtinga dionicama osiguravatelja AXA te onima Munich Rea i Generali-ja od strane JP Morgana. Dionice reosiguravatelja Swiss Rea također su oslabile, nekih 2,7 posto, nakon emisije konvertibilnih obveznica u vrijednosti milijardu švicarskih franaka kojom bi se pomoglo financiranju planirane kupnje GE Insurance Solutionsa od američkog konglomerata General Electrica.

No bilo je i dobitnika, od kojih se posebno izdvajala Nokia, koji su pomogli ograničiti gubitke vrijednosti europskih burzovnih indeksa. Taj najveći svjetski proizvođač mobitela zabilježio je rast cijena dionica od gotovo dva posto, dosegnuvši najvišu razinu u zadnjih 20 mjeseci pod utjecajem vijesti o optimističnim prognozama iz njegova ključnog dobavljača Texas Instrumentsa, najvećeg svjetskog proizvođača čipova koji se koriste u mobilnim telefonima. Poticaj Nokijinim dionicama dalo je i UBS-ovo podizanje njihove ciljane cijene sa 16 na 18 eura.

Indeks Tokijske burze Nikkei zabilježio je najveći dnevni postotni gubitak u posljednja dva mjeseca, potonuvši gotovo dva posto na 15.183 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙