FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osiguravatelji i niže cijene nafte pomogli jačanju europskih dionica

LONDON,FRANKFURT, 10. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u četvrtak su porasle pod utjecajem dobitaka u sektoruosiguravatelja i nižih cijena nafte koje su umirile zabrinutostiulagača oko inflacije i daljnjeg zaoštravanja monetarne politike.
LONDON,FRANKFURT, 10. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u četvrtak su porasle pod utjecajem dobitaka u sektoru osiguravatelja i nižih cijena nafte koje su umirile zabrinutosti ulagača oko inflacije i daljnjeg zaoštravanja monetarne politike.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao blagih 0,01 posto, na 5.440 bodova.Frankfurtski DAX indeks bio je na osjetno većem dobitku, nekih 0,4 posto, dosegnuvši 5.032 boda.

Od značajnijih se dobitnika isticao osiguravateljski sektor, koji je profitirao zahvaljujući snažnim poslovnim rezultatima nizozemske financijske grupe ING. Ta grupa razveselila je ulagače izvijestivši o 21-postotnom skoku tromjesečne neto dobiti, što je potaknulo skok cijena njezinih dionica za 2,6 posto, na najvišu razinu u zadnje više od tri godine.

Također, nizozemski osiguravatelj Aegon nadmašio je procjene objavivši povećanje tromjesečne dobiti od 25 posto, što mu je ojačalo dionice za dva posto.

I ostale financijske dionice bile su na dobitku. Pritom su one BNP Paribasa ojačale dva posto, dok su Unicreditove, koji je u postupku kupnje njemačkog HVB-a, dobile na vrijednosti oko 2,1 posto nakon što su rezultati poslovanja HVB grupe nadmašili očekivanja.

Ojačale su i dionice energetskih tvrtki, predvođene njemačkim E.ON-om uslijed priča da je u pregovorima o spajanju s tvrtkom Scottish Power.

Cijene nafte na novoj najnižoj razini u zadnjih 15 tjedana od oko 58 dolara po barelu također su pridonijele boljem raspoloženju na tržištu, umanjivši zabrinutosti ulagača da će visoke cijene energenata izazvati inflatorne pritiske koji bi zauzvrat primorali središnje banke na zaoštravanje monetarne politike.

I dok su na europska tržišta dionica općenito poticajno djelovale niže cijene nafte, londonski indeks Ftse našao se pod pritiskom slabljenja dionica British Petroleuma i Royal Dutch Shella.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,06 posto, na 14.080 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙