FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rudarske dionice podigle europske dionice na najviše razine od travnja 2002.

LONDON,FRANKFURT, 18. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u petak su skočile jedan posto, na najviše razine u zadnje trii pol godine, poduprte golemim dobitcima u sektoru rudarstva nakrilima visokih cijena kovina.
LONDON,FRANKFURT, 18. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u petak su skočile jedan posto, na najviše razine u zadnje tri i pol godine, poduprte golemim dobitcima u sektoru rudarstva na krilima visokih cijena kovina.

Londonski Ftse indeks ojačao je do podneva 1,1 posto, na 5.520 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na dobitku od 0,8 posto, dosegnuvši 5.141 bod.

Dionice rudarskih kompanija zabilježile su najveće dobitke. Pritom su one kompanija Rio Tinto i Anglo American dobile na vrijednosti 2,5 odnosno 2 posto budući je cijena zlata dosegnula najvišu razinu u posljednjih gotovo 18 godina a cijene bakra popele na rekordne razine uslijed glasina da Kina ne može pribaviti dovoljno kovine za pokrivanje trgovinske pozicije.

"Kinezi su samo dodatno pojačali nervozu na ionako nervoznom tržištu", kazao je strateg za kovine pri Bache Financial Angus MacMillan.

S druge strane, cijene sirove nafte zadržale su se ispod 57 dolara po barelu kako su ulagači sve više sigurni da će goleme zalihe goriva biti dostatne svjetskim potrošačima za hladnu zimu na sjevernoj hemisferi.

Oporavak američke valute u odnosu na euro također je pripomogao tržištu, dajući poticaj automobilskim proizvođačima i drugim izvoznicima.

Podizanje investicijskih rejtinga od strane niza brokerskih kuća pomoglo je pak jačanju dionica Zurich Financiala za gotovo četiri posto, nakon njihova skoka od 5,6 posto od dana ranije pod utjecajem objave veće dobiti tog osiguravatelja nego se očekivalo.

Indeks Tokijske burze Nikkei skočio je gotovo 1,5 posto, na 14.623 bodova - najvišu razinu otkad je premijer Junichiro Koizumi preuzeo dužnost u travnju 2001., kako se optimizam glede japanskog gospodarstva nastavlja širiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙