FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Banke, nafta i DaimlerChrysler ojačali europske dionice

LONDON,FRANKFURT, 11. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u petak su zabilježile najviše razine u zadnjih pet tjedana,predvođene dobitcima u bankarskoj i industriji automobila, a poticajkupovinama pružio je i nastavak klizanja cijena nafte na svjetskomtržištu.
LONDON,FRANKFURT, 11. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u petak su zabilježile najviše razine u zadnjih pet tjedana, predvođene dobitcima u bankarskoj i industriji automobila, a poticaj kupovinama pružio je i nastavak klizanja cijena nafte na svjetskom tržištu.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,55 posto, na 5.453 boda. Frankfurtski DAX indeks bio je na još značajnijem dobitku, gotovo 1,3 posto, dosegnuvši 5.079 bodova.

Od najvećih dobitnika isticao se bankarski sektor. Njemačka bankarska grupa HVB, meta preuzimanja talijanskog Unicredita, zabilježila je rast cijena dionica od 3,2 posto dok su Unicreditove dionice ojačale 2,6 posto nakon objave poslovnih rezultata koji su nadmašili procjene. Poskupjele su i dionice francuskog BNP Paribasa, 2,4 posto pred objavu poslovnih rezultata.

Dobrom raspoloženju pridonosile su i dalje niže cijene nafte od nešto iznad 57 dolara po barelu, umanjivši zabrinutosti oko učinaka visokih cijena energenata na korporativne zarade. U međuvremenu je izvoznicima pomagalo i nastavljeno jačanje tečaja dolara, pri čemu su dionice njemačkog kemijskog diva BASF-a poskupjele 2,2 posto.

Na dobitku su bile i dionice automobilske industrije, predvođene DaimleromChryslerom, čije su dionice ojačale 1,9 posto. Naime, taj njemački proizvođač automobila izvijestio je da će mu se dobit ove godine povećati za oko 500 milijuna eura zahvaljujući prodaji preostalih 12,4 posto udjela u Mitsubishi Motorsu.

Analitičari su pozdravili takav potez koji je potaknuo i jačanje dionica ostalih pripadnika tog sektora u prosjeku za 1,4 posto. Dionice BMW-a i Peugeota poskupjele su pritom 1,9 posto.

"Daimler je pogodio trenutak za prodaju", ukratko je prokomentirao najnoviju vijest Michael Punzet, analitičar iz Landesbank Rheinland-Phalza. "Taj će mu novac pomoći olakšati financijski teret zbog planiranih ukidanja radnih mjesta", dodao je on, aludirajući na smanjenje broja zaposlenika Mercedes Grupe u skupoj Njemačkoj.

Indeks Tokijske burze Nikkei skočio je 0,5 posto, na 14.155 bodova, nakon objave podatka o porastu japanskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju za 1,7 posto na godišnjoj razini, većem od očekivanog 1,1 posto porasta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙