FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar-Kitarović: RH podržava koncept sigurnosti OESS-a

LJUBLJANA, 5. prosinca 2005. (Hina) - Republika Hrvatska snažnopodupire koncept sigurnosti za koji se zauzima Organizacija zaeuropsku sigurnost i suradnju (OESS), te sve njezine aktivnosti povezane s tolerancijom i nediskriminacijom, navela je u svojemnastupu na ministarskom zasjedanju OESS-a u Ljubljani ministrica zavanjske poslove i europske integracije Kolinda Grabar- Kitarović.
LJUBLJANA, 5. prosinca 2005. (Hina) - Republika Hrvatska snažno podupire koncept sigurnosti za koji se zauzima Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS), te sve njezine aktivnosti povezane s tolerancijom i nediskriminacijom, navela je u svojem nastupu na ministarskom zasjedanju OESS-a u Ljubljani ministrica za vanjske poslove i europske integracije Kolinda Grabar- Kitarović.

"Hrvatska snažno podržava koncept sigurnosti OESS-a i multidimenzionalni pristup koji uključuje bitnu ulogu ljudske dimenzije, puno poštivanje ljudskih prava i sloboda, demokracije i vladavine prava, ali u istoj mjeri i dvije druge dimenzije sigurnosti - političko-vojnu i ekološku", rekla je Grabar- Kitarović.

Po njezinim riječima, Hrvatska kao multietnička i multikulturalna zemlja podržava aktivnosti organizacije OESS-a koje se tiču tolerancije i nediskriminacije. Hrvatska je zato, dodala je, spremna biti domaćinom seminara OESS-a koji će iduće godine biti posvećen problemima borbe protiv netolerancije i govora mržnje.

Hrvatska ministrica istaknula je i napore Hrvatske u djelovanju u organizaciji OESS na planu borbe protiv ilegalnih migracija, trgovine ljudima, te njezinu uključenost u djelovanje na planu kontrole naoružanja i jačanja sigurnosti na granicama.

"Hrvatska je i vodeća država u regiji kad je riječ o procesima razminiranja, te sudionica svih međunarodnih konvencija povezanih s borbom protiv terorizma", istaknula je među ostalim, podsjetivši da je predsjednik Stjepan Mesić u rujnu ove godine potpisao 13. međunarodnu konvenciju o suzbijanju akata nuklearnog terorizma, a premijer Sanader

i konvenciju Vijeća Europe o prevenciji terorizma.

Govoreći o stanju u regiji, Gramar Kitarović je istaknula važnost suradnje s OESS-om u njegovim misijama, dodajući da je organizacija pomogla da se regija u velikoj mjeri transformira iz zone konflikta u područje suradnje.

"Šo se tiče bilateralne suradnje sa susjednim državama, posebno bih spomenula pozitivnu dinamiku u odnosima sa Srbijom i Crnom Gorom nakon prošlogodišnjeg posjeta premijera Sanadera Beogradu i nedavnog posjeta premijera Srbije Koštunice Zagrebu", rekla je ministrica. Dodala je da je prigodom Koštuničina posjeta Zagrebu bilo riječi o izbjeglicama i nestalima, te o gospodarskim odnosima.

Grabar Kitarović objasnila je i stajalište Hrvatske prema suradnji sa susjednim državama, te o BiH i ustavnom okviru iz Daytonskih ugovora.

"U sklopu OESS mehanizama i aktivnosti, kao i drugih regionalnih i subregionalnih organizacija i inicijativa, Hrvatska će aktivno surađivati sa susjednim zemljama i zemljama u regiji u mnogim pitanjima od zajedničkog interesa. Nastavit ćemo našu politiku aktivnog djelovanja u jugoistočnoj Europi i u promicanju daljnjeg učvršćenja stabilnosti u regiji", rekla je Grabar- Kitarović.

Hrvatska ministrica će se tijekom dana, na marginama konferencije, sastati s kolegama iz Rumunjske, Irske, San Marina i još nekih država.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙