FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljubljana: Počela dvodnevna ministarska konferencija OESS-a

LJUBLJANA, 5. prosinca 2005. (Hina) - Dvodnevno godišnje zasjedanjeministara vanjskih poslova država članica Organizacije za europskusigurnost i suradnju (OESS) počelo je u ponedjeljak ujutro uLjubljani, a predsjedavajući OESS-a, slovenski ministar vanjskihposlova Dimitrij Rupel, uvodno je istaknuo pozitivnu bilancuorganizacije u poticanju demokracije, mira i stabilnosti.
LJUBLJANA, 5. prosinca 2005. (Hina) - Dvodnevno godišnje zasjedanje ministara vanjskih poslova država članica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) počelo je u ponedjeljak ujutro u Ljubljani, a predsjedavajući OESS-a, slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, uvodno je istaknuo pozitivnu bilancu organizacije u poticanju demokracije, mira i stabilnosti.

Kako je u svojem uvodnom govoru, posvećenom jednogodišnjem slovenskom predsjedanju tom organizacijom, istaknuo Rupel, OESS se početkom godine susretala s teškoćama ne samo u pogledu financiranja nego i u pogledu razlika među vodećim članicama u odnosu na neke procese, no sada je ušla "u mirnije vode".

"Sada je ozračje konstruktivnije, a pozitivna je i bilanca u poticanju demokracije, mira i stabilnosti", rekao je Rupel.

On se osvrnuo na jaku ulogu OESS-a pod predsjedanjem Slovenije tijekom ove godine, posebno u Kirgistanu, Uzbekistanu i Kazahstanu, a spomenuo je i rad terenskih misija OESS-a na području zapadnog Balkana. Prema njegovim riječima, OESS mora i dalje igrati istaknutu ulogu u jačanju demokratskih institucija, vladavine prava i temeljnih ljudskih prava na Kosovu. Izrazivši očekivanje oko rješavanja statusa Kosova tijekom iduće godine, Rupel je najavio da će to pitanje biti spomenuto i u ministarskoj izjavi koja će biti donesena na konferenciji.

"Dok rješavamo status Kosova, ne smijemo zaboraviti na Srbiju, Crnu Goru i BiH. Zajedno s Hrvatskom i Makedonijom, ova regija spada u Europu", dodao je Rupel istaknuvši da se OESS i EU moraju više posvetiti regiji zapadnog Balkana, kako bi ga politički i gospodarski stabilizirali i uključili u EU.

Rupel je rekao da se u regiji ne može "prodavati europske snove", a u isto vrijeme vrlo restriktivnom politikom viza "ograničavati pristup tim snovima", te da bi u slučaju neuspjeha europske perspektive regiju mogli zahvatiti "nacionalizam i radikalizam", osobito kad je riječ o novim naraštajima.

O vanjskoj politici Europske unije i politici Bruxellesa prema europskom susjedstvu govorila i europska povjerenica za vanjsku politiku Benita Ferrero Waldner, a u nastavku se očekuje i nastup hrvatske ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Kolinde Grabar Kitarović, koja predvodi hrvatsko izaslanstvo na zasjedanju ministarskog vijeća.

Slovenski mediji ocijenili su u ponedjeljak da je ministarski sastanak OESS-a, unatoč tome što mu ne prisustvuju američka državna tajnica Condolezza Rice niti britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw, najveći politički skup u povijesti mlade slovenske države i odličan način da se ona potvrdi na međunarodnom diplomatskom planu.

Najviše razmatranja ovdašnji mediji posvećuju razlikama koje će se na skupu vjerojatno pokazati između američkog i ruskog izaslanstva o reformskim procesima u državama nekadašnjeg SSSR-a i pitanju povlačenja ruskih baza iz Gruzije i Moldavije, te oko formulacije tih pitanja u ministarskoj izjavi i eventualnoj deklaraciji OESS-a s ljubljanskog skupa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙