FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: Fuentes govorio na Stalnom vijeću OESS-a

BEČ, 17. studenog 2005. (Hina) - Novo izvješće misije OESS-a o napretkukoje je Hrvatska ostvarila u ispunjavanju međunarodnih obvezapozitivnije je od svih dosadašnjih, rečeno je u četvrtak u raspravi naredovitom zasjedanju Stalnog vijeća OESS-a u Beču, na kojem jedonesena odluka o produžetku mandata Misije OESS-a u Hrvatskoj nasljedeću godinu.
BEČ, 17. studenog 2005. (Hina) - Novo izvješće misije OESS-a o napretku koje je Hrvatska ostvarila u ispunjavanju međunarodnih obveza pozitivnije je od svih dosadašnjih, rečeno je u četvrtak u raspravi na redovitom zasjedanju Stalnog vijeća OESS-a u Beču, na kojem je donesena odluka o produžetku mandata Misije OESS-a u Hrvatskoj na sljedeću godinu.

U Hrvatskoj su postignuti "spektakularni pomaci" u ispunjavanju obveza međunarodne zajednice na svim područjima, naglasio je voditelj misije OESS-a u Hrvatskoj Jorge Fuentes Monzonis Vilallonga.

On je posebice, kao najznačajnije aspekte suradnje, istaknuo otvorenost i transparentnost u suradnji s hrvatskim vlastima s kojima se projekti zajednički dogovaraju, dodajući da se u pogledu perspektiva rad misije može privoditi kraju, o čemu će se polovicom sljedeće godine ponovno raspravljati.

"Zajednički odnosi Republike Hrvatske i misije OESS-a temelje se na partnerstvu", naglasio je Fuentes i dodao da je u svim područjima ostvaren velik napredak te da je suradnja na svim razinama u Hrvatskoj iznimno dobra.

To je potvrdilo i hrvatsko izaslanstvo na Stalnom vijeću OESS-a, odajući priznanje veleposlaniku Fuentesu, posebno njegovim nastojanjima da se otvorena pitanja rješavaju "suradnjom a ne konfrontacijom", kako je izjavio veleposlanik RH pri OESS-u, UN-u i međunarodnim organizacijama u Beču Vladimir Matek. On je ocijenio da je najnovije polugodišnje izvješće nedvojbeno pozitivnije nego što su bila prijašnja. Kazao je također da veleposlanik Fuentes u svojem istupu nije izostavio nijedno područje iz mandata OESS-a na kojima su ostvareni pomaci, bilo da je riječ o povratku izbjeglica, reformi pravosuđa, realizaciji ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i drugo.

Veleposlanik Matek dodao je da, s obzirom na već ranije postignuti dogovor hrvatskih vlasti i misije o tome da se tijekom sljedeće godine održi niz zajedničkih sastanaka o projektima i aktivnostima te da se praktički nastoji privesti kraju najveći dio poglavlja iz mandata Misije, nije bilo upitno ni donošenje odluke o produljenju mandata Misije na sljedeću godinu, koja je nakon rasprave usvojena u paketu odluka o produljenju mandata svih OESS-ovih misija na terenu.

U izvješću o napretku, šef misije OESS-a i sam je istaknuo da je među svim državama u kojima OESS ima misije Hrvatska poseban slučaj, jer postiže velike pomake u razvitku demokratske izgradnje, ima dobro gospodarsko stanje, jedna je od najvažnijih europskih turističkih destinacija, a počela je i pregovore s EU.

Sudionici rasprave, uključujući izaslanstvo Ruske Federacije, Velike Britanije u ime EU, SAD-a, Kanade, Srbije, Crne Gore i Albanije pohvalili su ostvareni napredak, podržali aktivnosti Misije i napore hrvatske vlade da se i preostala pitanja riješe što je prije moguće.

Izvješće o napretku voditelj Misije OESS-a o Hrvatskoj predstavit će u petak u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙