FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministri vanjskih poslova država OESS-a okupljaju se u Ljubljani

LJUBLJANA,4. prosinca(Hina) - Ministri vanjskih poslova država članicaOrganizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) počeli su unedjelju dolaziti u Ljubljanu, gdje se u ponedjeljak i utorak održavaministarsko zasjedanje te organizacije kojoj je u ovoj godinipredsjedala Slovenija.
LJUBLJANA,4. prosinca(Hina) - Ministri vanjskih poslova država članica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) počeli su u nedjelju dolaziti u Ljubljanu, gdje se u ponedjeljak i utorak održava ministarsko zasjedanje te organizacije kojoj je u ovoj godini predsjedala Slovenija.

Popodne je stigao ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji se sastao sa najvišim slovenskim političkim predstavnicima, a u Ljubljani je i Nicholas Burns, američke državni podtajnik, koji će voditi američku delegaciju.

Odnos dviju nekadašnjih supersila i njihova različita stajališta o procesima demokratizacije u državama nastalim na području nekadašnjeg SSSR-a i "zamrznutim konfliktima" poput onoga u Nagornom Karabahu, te pitanje povlačenja ruske vojske iz Gruzije glavni su problem koji bi mogao dovesti do toga da ni treću godinu za redom završna deklaracija godišnjeg ministarskog sastanka OESS-a ne bude usvojena.

Slovenski ministar vanjskih poslova i predsjedavajući organizacijom Dimitrij Rupel izjavio je u nedjelju da je godina u kojoj je njegova zemlja predsjedavala OESS-om bila uspješna u realizaciji zadaća koje je Ljubljana na početku mandata postavila kao svoj prioritet, a to su reformiranje organizacije i njena revitalizacija.

Hrvatsko izaslanstvo na godišnjem ministarskom zasjedanju OESS-a predvodit će ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović.

Dolazak na zasjedanje potvrdilo je 40 ministara vanjskih poslova zemalja članica. Među njima su novi šef njemačke diplomacije Frank-Walter Steinmeier, francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy, španjolski ministar Miguel Angel Moratinos, austrijska ministrica Ursula Plassnik i drugi. Europsku komisiju na zasjedanju će predstavljati povjerenica za vanjsku politiku Benita Ferrero Waldner.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙