FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel očekuje važnu ulogu OESS-a na Kosovu

LJUBLJANA,23. studenoga 2005.(Hina) - Slovenski ministar vanjskihposlova Dimitrij Rupel izjavio je u srijedu da očekuje da ćeOrganizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) odigrati važnuulogu na Kosovu s obzirom da bi uskoro trebali početi pregovori obudućem statusu te pokrajine i s obzirom da Europska unija preuzima odUN-a vodeću ulogu u daljnjem procesu stabilizacije.
LJUBLJANA,23. studenoga 2005.(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u srijedu da očekuje da će Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) odigrati važnu ulogu na Kosovu s obzirom da bi uskoro trebali početi pregovori o budućem statusu te pokrajine i s obzirom da Europska unija preuzima od UN-a vodeću ulogu u daljnjem procesu stabilizacije.

"OESS će na Kosovu biti vrlo aktivna, a Europska unija morat će se osloniti na OESS koji ondje na terenu ima 1900 ljudi", rekao je među ostalim Rupel na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio poglede Slovenije na djelovanje OESS-a u godini u kojoj je predsjedala tom organizacijom, a uoči ministarskog zasjedanja OESS-a koje će se održati u Ljubljani 5. i 6. idućeg mjeseca.

Ministarski sastanak OESS-a za koji su se do sada prijavila 62 izaslanstva, od čega 53 iz država-članica, te devet iz država-partnerica OESS-a i na kojemu se očekuje dolazak više od 40 ministara, Rupel je nazvao "najvećim političkim događajem u povijesti samostalne Slovenije".

Predsjedanjem OESS-u Slovenija se potvrdila kao aktivna i odgovorna članica međunarodne zajednice, rekao je Rupel, istaknuvši posebno djelovanje Slovenije na zapadnom Balkanu, ali i na Kavkazu i u srednjoj Aziji, gdje su u vrijeme njezina predsjedanja OESS-om bili najveći izazovi.

"Stvorili smo za Sloveniju politički kapital, ne samo na Balkanu, gdje smo na glasu kao poznavatelji prilika", rekao je Rupel, istaknuvši pozitivnu ulogu misija OESS-a u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, te očekivanu jaču ulogu te organizacije ubuduće na Kosovu.

Rupel je izbjegao odgovoriti na novinarsko pitanje o neusklađenosti vanjskopolitičkih aktivnosti u regiji između njegova ministarstva i vlade s jedne i predsjednika države Janeza Drnovšeka, rekavši da je o tome "već bilo dosta rasprave" i da očekuje ubuduće više koordinacije.

Drnovšek je nedavno bez koordinacije s vladom posjetio Kosovo, a u ponedjeljak će posjetiti i Crnu Goru, što je u Srbiji i Crnoj Gori izazvalo nova ogorčena reagiranja, uzrokovana prvo Drnovšekovim prijedlogom o neovisnosti Kosova.

Rupel je rekao da očekuje da će na skupu u Ljubljani biti predložen "road map" za postupne reforme OESS-a kako bi se uravnotežilo njegovo djelovanje. Rekao je da će u Ljubljani biti obilježena i 30. obljetnica Helsinškog procesa. OESS je, dodao je Rupel, načelno riješio pitanje približavanja Istoka i Zapada, no pred njim se otvaraju novi problemi dalje na istoku, a ubuduće bi trebao djelovati i na približavanju Sjevera i Juga, te u dijalogu kultura i civilizacija, temi koju je pokrenula ovogodišnja Opća skupština UN-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙