FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel za aktivnu ulogu slovenske diplomacije na Balkanu

LJUBLJANA,2. studenoga(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslovaDimitrij Rupel zauzeo se za aktivniji nastup slovenske diplomatskemreže u državama zapadnog Balkana pri dobivanju poslova za slovenskapoduzeća.
LJUBLJANA,2. studenoga(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel zauzeo se za aktivniji nastup slovenske diplomatske mreže u državama zapadnog Balkana pri dobivanju poslova za slovenska poduzeća.

"Slovenska politika je instrument za ostvarivanje interesa naše ekonomije", rekao je Rupel u govoru na savjetovanju slovenskih ekonomskih konzultanata što ga je u petak pripremilo njegovo ministarstvo.

Šef slovenske diplomacije ocijenio je da slovenska diplomatska mreža na Balkanu mora osiguravati gospodarske kontakte i prikupljati informacije, a ponekad se angažirati i na višoj razini veleposlanika kako bi ostvarila interese slovenskih tvrtki.

"Doprinos visoko rangiranih diplomata posebno je važan u onim državama, gdje samo veleposlanici imaju pristup centrima političkog odlučivanja jer je riječ o takvom kulturnom modelu", rekao je Rupel. Upozorio je da bi eventualna destabilizacija u državama zapadnog Balkana negativno utjecala na slovenski izvoz i gospodarske interese, te naglasio važnost dobrih političkih odnosa kako bi se i ekonomske veze mogle razvijati uspješno.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova među ostalim je u priopćenju za javnost obavijestilo vlasnike slovenskih kamp-prikolica na hrvatskoj obali da je s hrvatskim vlastima postiglo sporazum da će kamp-prikolice dovedene prije 1991. godine imati status "domaćih proizvoda" i da će ih hrvatska carina tako i tretirati ako podnesu vjerodostojne dokaze o podrijetlu i starosti svojih prikolica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙