FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drnovšek primio albanskog predsjednika Moisiua

LJUBLJANA,27. studenoga 2005.(Hina) - Slovenski predsjendik JanezDrnovšek primio je u subotu kasno navečer albanskog predsjednikaAlfreda Moisiua koji boravi u radnom posjetu Sloveniji, priopćio je unedjelju Drnovšekov ured.
LJUBLJANA,27. studenoga 2005.(Hina) - Slovenski predsjendik Janez Drnovšek primio je u subotu kasno navečer albanskog predsjednika Alfreda Moisiua koji boravi u radnom posjetu Sloveniji, priopćio je u nedjelju Drnovšekov ured.

Kako se navodi u priopćenju za javnost, susret je dogovoren prilikom prošlomjesečnog susreta predsjednika srednjeeuropskih država u Zagrebu, a razgovaralo se o bilateralnim odnosima, te stanju u regiji, pri čemu su Drnovšek i Miusiu posebnu pozornost posvetili pitanju Kosova.

Uz to, Moisiu je u razgovoru izrazio želju da Slovenija podrži Albaniju u njenom približavanju Europskoj uniji.

Slovenski mediji i u nedjelju opširno izvješćuju o reakcijama koje je izazvao Drnovšekov prijedlog za rješenje statusa Kosova kojim bi ta pokrajina dobila međunarodno priznatu samostalnost u roku pet godina uz uvjet da budu zaštićena prava srpske manjine.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel ponovio je u razgovoru za "Delo" da bi predsjednik države trebao usklađivati svoje nastupe u vanjskoj politici s vladom, Drnovšekovoj inicijativi za Kosovo zamjerio je veliku medijsku eksponiranost i "senzacionalni" način na koji je bila predstavljena.

Premijer Janez Janša ponovio je na sastanku Srednjeeuropske inicijative krajem ovog tjedna da je Drnovšekova inicijativa za Kosovo legitimna, ali da nije službeno stajalište vlade.

Ta tema koja je nedavno izazvala napetosti između Ljubljane i Beograda aktualna je s obzirom na Drnovšekov posjet Crnoj Gori u ponedjeljak.

Kako u nedjelju piše "Delo", Drnovšeku vlasti u Podgorici jamče sigurnost i dobrodošlicu unatoč izjavama čelnika Beogradu naklonjenih opozicijskih stranaka da je njegov posjet, s obzirom na prijedlog o nezavisnosti Kosova, "provokacija" i da u Crnoj Gori nije dobrodošao. "Delo" navodi da je Srpska narodna stranka (SNS) u ponedjeljak u 11 sati najavila demonstracije u Podgorici čime želi izraziti protivljenje Drnovšekovu dolasku iako je Drnovšekov domaćin, predsjednik Filip Vujanović najavio da će taj skup zabraniti.

Kako navodi "Delo" u tekstu svog dopisnika iz Crne Gore, Drnovšek će nakon dolaska na aerodrom u Podgorici odmah otići na Cetinje, gdje će razgledati dvorac kralja Nikole i cetinjski samostan, a s Vujanovićem će razgovarati i održati konferenciju za tisak u vili Podgorica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙