FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija se približila inflaciji iz euro-zone

LJUBLJANA, 30. studenog 2005. (Hina) - Slovenija je u studenom, trećiput ove godine, zabilježila pad potrošačkih cijena, za 0,5 posto uodnosu na mjesec prije, te trenutačno na godišnjoj razini ima stopuinflacije od 2,6 posto i pred ispunjavanjem je četvrtog maastrichtskogkriterija za uvođenje zajedničke europske valute eura.
LJUBLJANA, 30. studenog 2005. (Hina) - Slovenija je u studenom, treći put ove godine, zabilježila pad potrošačkih cijena, za 0,5 posto u odnosu na mjesec prije, te trenutačno na godišnjoj razini ima stopu inflacije od 2,6 posto i pred ispunjavanjem je četvrtog maastrichtskog kriterija za uvođenje zajedničke europske valute eura.

Kako je u srijedu priopćio slovenski državni zavod za statistiku, na mjesečni pad cijena u studenome najviše je utjecalo nedavno smanjenje maloprodajnih cijena naftnih derivata od oko 8 posto.

Očekuje se da će zahtjevanu inflacijsku stopu od 2,5 posto na godišnjoj razini Slovenija postići u prvim mjesecima iduće godine.

To bi značilo, ne dođe li do iznenadnih skokova cijena nafte na svjetskom tržištu, da će iduće godine biti ispunjen i četvrti maastrichtski kriterij, te da će Slovenija kao jedna od prvih "novih" članica EU-a koje su se na to odlučile, sa 1. siječnja 2007. godine preuzeti zajedničku europsku valutu euro.

Smanjenje cijena životnih potrepština u studenome bila bi još i veća da nisu zabilježene ponešto veće cijene u sektoru hrane, odjeće i obuće, ocijenio je slovenski statistički zavod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙