FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel se ogradio od Drnovšekova prijedloga za Kosovo

BEOGRAD/LJUBLJANA,4. studenoga(Hina) - Slovenski ministar vanjskihposlova Dimitrij Rupel distancirao se od prijedloga predsjednikadržave Janeza Drnovšeka po kojemu bi Kosovo postalo nezavisno u rokupet godina uz posebna jamstva za srpsku manjinu.
BEOGRAD/LJUBLJANA,4. studenoga(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel distancirao se od prijedloga predsjednika države Janeza Drnovšeka po kojemu bi Kosovo postalo nezavisno u roku pet godina uz posebna jamstva za srpsku manjinu.

"Slovenska vlada nije raspravljala o nezavisnosti Kosva i njegovu statusu, a predsjednikova inicijativa njegov je osobni i individualni prijedlog", rekao je Rupel u razgovoru za novi broj beogradskog tjednika "NIN", što su ga u petak prenijeli slovenski mediji.

Rupel je naglasio da je stajalište Ljubljane koje ima o pitanju Kosova jednako onome koje o tom pitanju ima Bruxelles, a sastoji se od tri pretpostavke: nema povratka na status koji je Kosovo imalo prije 1999. godine, nije moguća podjela Kosova, niti njegovo pripojenje nekoj državi ili regiji s albanskim stanovništvom.

Rupel je u razgovoru za "NIN" također rekao da bi Slovenija podržala nezavisnost Crne Gore bude li to provedeno u skladu s normama Europske unije, ali da je želja Slovenije u prvom redu zadržati dobre odnose i s Beogradom i s Podgoricom.

Prema prijedlogu Janeza Drnovšeka koje je u više prilika iznio u zadnja dva tjedna, Kosovo bi dobilo nezavisnost u roku od pet godina, a kosovski bi Srbi imali zajamčene predstavnike u kosovskoj vladi i parlamentu, ali i lokalnu autonomiju na područjima gdje žive, te eksteritorijalni status svojih vjerskih i kulturnih spomenika. Drnovšek je predložio i brži povratak srpskih izbjeglica, a cijeli plan kao pretpostavku ima i veliku financijsku potporu međunarodne zajednice.

Slovenski promatrači ocjenjuju da je Drnovšekov plan o budućem statusu Kosova možda bliži američkim nego europskim razmišljanjima, a njegovu inicijativu i pojačani angažman u vanjskoj politici vide i kao način da se ponovno istaknutije profilira s obzirom na približavanje vremena u kojemu će kandidirati za svoj drugi predsjednički mandat. Sadašnji mu ističe 2007. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙